"SB" NA VAŽNOM SASTANKU MINISTARA ZA BORAČKA PITANJA: "Obezbijedit ćemo prava..." (FOTO)

Edin Aganović je rekao kako se BPK kao najmanji kanton u državi suočava sa posebnim problemima, ali je izrazio optimizam u pogledu rješavanja i dopunjavanja zakona o boračkoj populaciji, kako u FBiH, tako i u RS.

  • Vijesti

  • 15. Sep. 2021  

  • 0

Danas je održan sastanak kantonalnih ministara i direktora uprava za boračka pitanja, u organizaciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u sjedištu Vlade Federacije BiH. Na sastanku su prisustvovali Mirza Terzo, Ministar Oliver Soldo, predsjednik Federalnog saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Aljo Bošnjaković, te Edin Aganović, ministar za boračka pitanka BPK. 

Prije svega, Mirza Terzo, pomoćnik ministra koji se po ovlaštenju Vlade F BiH trenutno nalazi na čelu Ministarstva  za pitanja boraca i invalida odbrambeno - oslobodilačkog rata, rekao je kako je cilj ovih sastanaka obezbjeđivanje prava koja boračka populacija zaslužuje.

- Prva tačka dnevnog reda je bio zakon o demobilisanim borcima. s time da je zaključak bio da se nacrt zakona dostavi kantonalnim ministarstvima i Brčko distriktu na dopune. Pored toga, intencija je kod ostalih zakona, da se usvoji osnovica i da se utvrdi usklađivanje te osnovice po modelu PIA. Samim tim se daje sigurnost boračkoj populaciji u redovnom zakonskom godišnjem usklađivanju i isplaćivanju njihovih naknada.

Nakon njega, novinarima se obratio Oliver Soldo koji je rekao kako je tokom vlasti ministra Salke Bukvarevića koordinacija boračkih organizacija bila redovita, te su na izrazito burnim sjednicama pokušavali da problematiku osjetljivu za naše društvo rješavaju u skladu sa mogućnostima i kako to najbolje priliči boračkoj populaciji.

- Osjetili smo jedan pravni vakuum i današnji sastanak je jedno veliko osvježenje. Većina zakona zbog životnih okolnosti naše populacije traži izmjene i dopune u usaglašavanju njihovih prava sukladno osiguranim sredstvima neka prava ćemo moći i proširiti. Očekujem da će ovakvi sastanci u buduće biti u kontinuitetu za dobrobit populacije koju zastupamo. 

Edin Aganović je rekao kako se BPK kao najmanji kanton u državi suočava sa posebnim problemima, ali je izrazio optimizam u pogledu rješavanja i dopunjavanja zakona o boračkoj populaciji, kako u FBiH, tako i u RS.

- Vidjeli smo da će Federalno ministarstvo na svoje finansiranje preuzeti demobilisane branioce koji žive u manjem bh. entitetu. To će nam u mnogome olakšati u davanju egzistencijalnih naknada, piše Oslobođenje.

Aljo Bošnjaković je istakao kako su izmjene i dopune svih boračkih zakona bile formirane još prije godinu i po dana.

- To traje izuzetno dugo i zbog toga smo danas ovdje. Zakon o demobilisanim borcima koji treba da se vrati ministrima u kantonima da isti odgovore i daju sugestije, ali da to ne traje duže od 10 dana. Naš zahtjev je da se do kraja septembra vlada očituje o sva četiri boračka zakona, a potom da do kraja oktobra ti zakoni budu u parlamentarnoj proceduri i budu usvojeni.

On je, osim toga, iskoristio priliku da prokomentariše trenutnu situaciju sa Srbijom, hapšenju Edina Vranja, te preporuci MIP-a da borci BiH ne putuju u Srbiju.

- Onog dana kada sam saznao za hapšenje Edina Vranja pismenim putem sam se obratio svim pripadnicima časne Armije BiH da ni u kom slučaju ne prelaze granicu Srbije. Kao prvo, ne znam ni šta ima toliko zanimljivo da bih ja otišao u Srbiju, a druga stvar je da ću biti uhapšen bez obzira što sam nebitan. Kao i gospodin Vranj, kao i mnogi drugi prije njega. Hapse se ljudi ni za šta.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...