PLENKOVIĆ O VUČIĆEVOM POZIVU SRBIMA: "Isticanje srpske zastave je provokacija, ali...

...ne tučemo na prvu loptu, ne nasjedamo na provokacije, gradimo što bolje odnose, svjesni svih teških naslijeđa prošlosti, opterećenja i hoćemo ići prema budućnosti na konstruktivan i pametan način - naglasio je hrvatski premijer.

  • Regija

  • 15. Sep. 2021  15. Sep. 2021

  • 1

Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je jučerašnji poziv Aleksandra Vučića svim srbima u svijetu na obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave kazavši da takve akcije iz njihovog ugla gledanja "nemaju nikakvog smisla osim provokacije prema svim susjednim zemljama".

Podsjetimo, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je jučer sve Srbe u svijetu da povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koji se danas, 15. septembra obilježava u Srbiji, izvjese srpske zastave.

- Ovdje su ožiljci velikosrpske agresije Miloševićevog režima itekako još živi. Pitanja nestalih, ratnih zločina, ratnih šteta, teme su koje žive u narodu i opterećuju odnose i onda svaka vrsta ovakve poruke koja bi trebala izazvati naše žestoke reakcije ili dovesti u situaciju predstavnike srpske manjine da se moraju očitovati, iz mog kuta gledanja nisu napravljene radi nečega dobroga, nego da prouzroče eventualno negativan efekt - istaknuo je Plenković, prenosi AA.

Dodao je kako je Hrvatska zrela, demokratska država sa stabilnom vlašću i s odmjerenim, pametnim potezima u cilju zaštite nacionalnih interesa kada je riječ o vanjskoj politici, pogotovo kada je riječ o susjednim zemljama.

- Tu je ta ključna razlika. Mi smo obazrivi, štitimo naše interese, unapređujemo odnose, štitimo hrvatsku manjinu u Srbiji, a pitanja koja se odnose na srpsku manjinu u Hrvatskoj rješavamo tu, u Hrvatskom saboru u parlamentarnoj većini, u koaliciji koju imamo već pet godina - poručio je Plenković.

Kazao je i kako se jučer konsultovao s predstavnicima srpske manjine u Vladi te kako je stav SDSS-a i Srpskog narodnog vijeća (SNV) da nema potrebe za isticanjem bilo kakvih zastava, ocijenivši to činom zrelosti.

- Ne tučemo na prvu loptu, ne nasjedamo na provokacije, gradimo što bolje odnose, svjesni svih teških naslijeđa prošlosti, opterećenja i hoćemo ići prema budućnosti na konstruktivan i pametan način - naglasio je hrvatski premijer.

Nazvao je ovaj događaj “malom situacijom” koja je na vrijeme pravilno sagledana i riješena.

Poručio je kako godinama namjerno ne reagira na izjave iz susjedne Srbije te kako izbjegava afektacije i “ping-pong žestokih izjava od kojih nema koristi, osim što se produbljuje nepovjerenje i remete odnosi”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...