DENIS ZVIZDIĆ DECIDAN: “Dodik nije prijetnja Bosni i Hercegovini, hapšenje Edina Vranja je..."

"...provokacija koju je uradila Srbija kao odgovor na zahtjev BiH da počne hapsiti i isporučivati Bosni i Hercegovini presuđene ratne zločince koji u ovom trenutku žive na teritoriji Srbije."

  • Politika

  • 15. Sep. 2021  15. Sep. 2021

  • 11

Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH smatra da onima koji znaju kakav je ustavno-politički sistem Bosne i Hercegovine ne treba objašnjavati kakva je situacija.

"Oni znaju da se vrlo teško i uglavnom na bazi konsenzusa dolazi do pravih rješenja. Taj konsenzus postoji i unutar EU tako da njima ne treba puno objašnjavati. Više sam morao objašnjavati onima koji ne dolaze sa teritorije EU. Međutim, važno je da su svi moji sugovornici dali punu podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu i međunarodno-pravnom subjektivitetu BiH, da svi podržavaju evropske integracije i NATO put BiH."

Smatra da će se trenutne blokade završiti onako kako su završile i prethodne.

"Kada budu oni koji blokiraju državu suočeni sa činjenicom da će prestati finansijski tokovi, mislim da će u tom trenutku kompletna ideologija, svi razlozi koji su navedeni i zbog kojih se blokira BiH prestati. Vrlo brzo imamo potrebu da se usvoji Odluka o privremenom finansiranju za zadnji kvartal ove godine. Mislim da desetine međunarodnih finansijskih sporazuma čekaju na usvajanje i to će biti razlog prekidanja blokade. Cilj blokade je, na neki način, jednom grubom, antiustavnom, neproduktivnom ucjenom ishoditi dobru poziciju za pojedine političare koji su lideri ovih procesa koji vode ka tenzijama i blokadama. Mislim da oni očekuju da će državne institucije, a pogotovo Ured visokog predstavnika, pristati na neku vrstu pregovora, a ne na neku vrstu razgovora."

Milorad Dodik nije prijetnja Bosni i Hercegovini

Zvizdić navodi da će se naredne sedmice održati sjednica Predstavničkog doma PSBiH, te je pozvao zastupnike iz Republike Srpske da prisustvuju sjednici.

"Nisam baš veliki optimista jer traje takmičenje između političkih partija u RS-u ko će prvi "izdati" zaključke NSRS-a, ali bez obzira na to mislim da ćemo imati kvorum i sjednica će biti održana."

O atmosferi između zastupnika kaže da je korektna.

"Svi u BiH sasvim normalno, vrlo uspješno i korektno sarađuju. U BiH su jedini remetilački faktori političari, odnosno oni koji vode ove političke procese. I tako će biti sve dok građani ne odluče da se promijene oni koji su trenutno na liderskim pozicijama ili dok se konsenzusom ne odluči da ovaj trenutni dejtonski Ustav zamijenio modernim, savremenim, efikasnim briselskim ustavom koji neće biti baziran na etnonacionalnom i teritorijalnom principu, nego će biti baziran na građanskom principu."

Kada je riječ o Miloradu Dodiku Zvizdić kaže da on nije prijetnja Bosni i Hercegovini, te da u tom smislu trebamo biti potpuno mirni.

"Dodik nije toliko moćan, niti je važan niti je značajan da može predstavljati prijetnju državi Bosni i Hercegovini. On naravno može izazivati ovakve blokade, može usporavati neke ključne procese, ali BiH kao što je opstajala hiljadu godina, ona će nadživjeti i nadvladati Dodika koji u tom smislu ne može uraditi ništa do kraja radikalno."

Ističe da je Dodik potrošio ogroman novac sa jako malim, skoro neznatnim efektima lobiranja u SAD-u zato što on ne može utjecati na politiku Sjedinjenih Američkih Država prema BiH.

"BiH je jedna od najuspješnijih američkih priča u ovom dijelu svijeta. Vanjska politika SAD-a se dugo kreira i sporo se mijenja. Efekti takvog lobiranja nisu bili značajni, ali to nam govori jednu drugu stvar, a to je da i BiH mnogo angažiranije i efikasnije lobirati za svoje interese u SAD-u jer je Amerika u ovom trenutku naš najvažniji partner."

Srpski svet je samo drugi naziv za Veliku Srbiju

Pojašnjava da Milorad Dodik, imajući u vidu naš ustavno-politički sistem, koristi sve blokade koje su omogućene Ustavom i sistemom koji nije baziran na građanskom, nego na etno principima.

Kako kaže, neprijatno ga je iznenadilo što je opozicija u RS-u podržala Milorada Dodika u blokadi institucija.

"Opozicija cijelo vrijeme tvrdi da ustvari želi da smijeni vlast SNSD-a u Republici Srpskoj. Istovremeno, od 10 tačaka, u osam imaju identično mišljenje, stavove i podržavaju stavove Dodika i SNSD-a. Na takav način se ne mijenja vlast. Mislim da to već utiče na njihov kredibilitet."

O Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Zvizdić kaže da je to uvredljivo i za Bošnjake i za Hrvate.

"Zakon koji je danas usvojen u NSRS-u je diskriminatoran i ima obrise jednog šovinističkog i rasističkog odnosa prema drugim narodima i građanima koji žive na teritoriji Republike Srpske. U potpunosti je suprotan odredbama Ustava BiH koji garantuje ravnopravnost sva tri jezika i oba pisma. Brani se bošnjačkom narodu da govori svojim jezikom i imamo poruke službenog Beograda da žele najbolje odnose sa BiH i Bošnjacima, dok istovremeno donose ovakve zakone. To nisu dobre poruke za Bošnjake, nisu dobre poruke za suživot i nisu dobre poruke koje dolaze iz Srbije za dobrosusjedske odnose između BiH i Srbije. Mislim da je ovo samo jedna od faza realizacije projetat srpskog sveta koji je ustvari samo drugi naziv za Veliku Srbiju. Probosanske politike moraju naći adekvatne, institucionalne odgovore na ovo što se trenutno dešava."

Mislim da je Christian Schmidt ozbiljan čovjek

Smatra da se Zoran Tegeltija na sastanku u Tirani sa Angelom Merkel nije imao čime pohvaliti.

"Angela Merkel nije zaobišla BiH. Samit premijera zemalja Zapadnog Balkana je bio u Tirani. Dole su prisustvovali premijeri svih zemalja Zapadnog Balkana tako da je BiH imala ravnopravan status u tom smislu. Smatram da su Srbiji ponovljene neke lekcije koje možda nije do kraja naučila i pravci djelovanja kojim moraju ići. Aleksandar Vučić se predstavlja kao lider Zapadnog Balkana, ali se to ni u jednoj izjavi kancelarke Merkel nije moglo protumačiti. Ne mislim da mi u BiH na dodatnom jačanju privredne saradnje. Moramo biti otvoreni za njemačke investitore i nastojati da ojačamo veze."

Pojašnjava da imamo dobre veze sa Njemačkom, te da je ona uvijek među prvih pet vanjskopolitičkih partnera BiH.

"Ono što nam treba je kreiranje zajedničkog tržišta, treba nam prenos znanja, vještina i tehnologija, digitalizacija, treba da učestvujemo u zelenoj agendi koju je kreirala Evropska komisija i EU, a ne da se bavimo temama iz Prvog svjetskog rata, temama iz srednjeg vijeka, temama iz Drugog svjetskog rata, ili blokadom države."

Zvizdić navodi da je imao priliku nekoliko puta se susresti sa Christianom Schmidtom, te da misli da je riječ o jednom vrlo ozbiljnom čovjeku.

"Ima veliko političko iskustvo. Ponaša se upravo onako kako sam očekivao. Moj savjet gospodinu Schmidtu je da nikako ne uđe u fazu pregovaranja sa Dodikom ili bilo kojim drugim političarom koji blokira procese. Da to ne radi nikako van institucija BiH, a moja preporuka je da se razgovara i sa Dodikom i sa svim političkim predstavnicima. Schmidt je danas negirao da je na bilo čijoj strani i ja mislim da je on po svom mentalitetu vrlo disciplinovan, racionalan, demokratski orjentiran. Mislim da će u konačnici biti na strani BiH, demokratizacije procesa i demokratskog razvoja BiH jer on, kao Evropljanin, ne može odstupiti od presuda Evropskog suda za ljudska prava i od onih demokratskih normativa i standarda koji važe u njegovoj državi."

Hapšenje Edina Vranja je provokacija

Smatra da rješenje za Izborni zakon u ovom trenutku djeluje kao kvadratura kruga.

"O njemu se dugo razgovara, pogotovo između dvije vladajuće partije, bez ikakvih rezultata. Poslije se to pokušalo prenijeti na leđa i teret stranaka opozicije koje su to odbile. Sada, na neki način, imamo vakuum u takvom djelovanju, ali imaju neke određene, bazne smjernice, a to je poštovanje presuda Evropskog suda za ljudska prava, to su osnovni demokratski standardi, nediskriminacija i građana i Ostalih i pokušaj da se nađe ravnoteža između etničkog i nacionalnog. Na bazi dijaloga i činjenica se sigurno može doći do rješenja."

Zvizdić ističe da Bosna i Hercegovina neće nestati kao država, bez obzira da li će izbori biti održani ili ne.

"BiH je prošla mnogo teže i opasnije periode i izazove, nego što je održavanje izbora. Mislim da je izjava gospodina Petrića vrlo gruba, da je potpuno neutemeljena, ali možda ima za cilj da upozori na situaciju u BiH, da probudi međunarodnu zajednicu da adekvatno reaguje."

Kaže da su, kada je u pitanju njegova kandidatura za člana Predsjedništva, sve opcije otvorene.

"Mislim da postoji jedna vrsta evolucije u određenim stavovima SDP-a. Jedna od opcija je i da budem zajednički kandidat Trojke. Sigurno je da će Trojka, ako bude imala zajedničkog kandidata, sasvim sigurno pobijediti kandidata pozicije, ko god on bio. Ja ću ostati u politici. U kojem statusu i kojoj funkciji, to ćemo vidjeti u narednih nekoliko mjeseci."

Za kraj, Zvizdić kaže da je hapšenje Edina Vranja jedna vrsta provokacije koju je uradila Srbija kao odgovor na zahtjev BiH da počne hapsiti i isporučivati Bosni i Hercegovini presuđene ratne zločince koji u ovom trenutku žive na teritoriji Srbije.

"Mislim na Kornjaču, a vjerovatno se i Savičić možda krije na teritoriji Republike Srpske. Druga stvar, naravno potpuno je neprihvatljiva univerzalna jurisdikcija koju je proglasila Srbija za teritoriju bivše Jugoslavije. To je instrument napuštenog međunarodnog prava. Uhapsiti čovjek protiv koga je obustavljen postupak pred Tužilaštvom BiH 2018. godine je provokacija."

(Federalna.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...