ČOVIĆEVO BLEFIRANJE: Prijeti blokadom izbora da bi dobio Fileov model izbornog zakona!?

Postavlja se logičko pitanje: Kako je posao oko Izbornog zakona završen ako Čović istovremeno prijeti blokadom izbora!?

  • Mini market

  • 15. Sep. 2021  

  • 4

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović poslao je danas dvije potupuno kontradiktorne poruke. S jedne strane Čović je ustvrdio je posao oko Izbornog zakona gotov, dok je s druge strane zaprijetio blokadom Izbora, ukoliko se ne ispune njegovi zahtjevi.

Za kraj septembra najavio je sastanak domaćih zvaničnika s evropskim i američkim zvaničnicima, na kojem će, kako je kazao, biti razgovarano o izmjenama Izbornog zakona.

"Ja mislim da je posao završen. To je moje uvjerenje. Dali smo kvalitetan prijedlog Izbornog zakona", rekao je Čović.

"Ustavni sud BiH donio je odluku da izborno zakonodavstvo nije u skladu s Ustavom i to je, bar za nas u BiH, obaveza da provedemo te odluke. Upitno je kako izbori uopće mogu biti organizirani ako ne budu provedene odluke Ustavnog suda BiH", zapitao se Čović.

Međutim, postavlja se logičko pitanje: Kako je posao oko Izbornog zakona završen ako Čović istovremeno prijeti blokadom izbora!?

Osim toga što posao još nije ni počeo, a kamoli završen, Čović ponovo pokušava izmanipulirati javnost pozivajući se na presudu Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić koja je već provedena uredbom starog saziva CiK-a, o raspodjeli mandata u Domu naroda FBiH, na osnovu koje su implementirani izborni rezultati i formirana vlast na državnom nivou. Jedine presude koje nisu implementirane su one iz Strasbourga koje Čoviću i HDZ-u ne idu u prilog.

Razloge za ovakve kontradiktorne poruke Čovića po kojima je istovremeno posao oko Izbornog zakona završen i iz kojih se vidi prijetnja blokadom izbora, treba tražiti u namjeri da se na taj način izvrši pritisak na strani faktor, putem zastrašivanja blokadom izbora, ali i na domaću javnost.

I HDZ i Dragan Čović zapravo se nalaze u nezahvalnoj poziciji, a kontradiktorne prijetnje i poruke koje plasira su izraz potpunog očaja, i pozicije ovčice koja javnost želi uvjeriti u to da posjeduje opasnost zvjeri.

S tim u vezi sve je izvjesnije da su Čović i HDZ spremni prihvatiti tzv. Fileov model, kao izraz trulog kompromisa etničkim politikama, modela koji je u potpunoj suprotnosti sa Mišljenjem Evropske komisije, presudama Evropskog suda za ljudska prava, ali i modela koji u perspektivi pogoduje konceptu tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Sve kontradiktorne i prijeteće poruke Čovića očigledno su u funkciji pridobijanja domaće javnosti i stranaca za tzv. Fileov model koji sam po sebi nije ništa drugo nego model za sporo, ali sigurno umiranje i nestanak države Bosne i Hercegovine.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...