OGROMNI USPJEH KOMPANIJE MILIJARDERA ELONA MUSKA: U svemir lansirana prva civilna posada, za let je plaćeno čak...

Raketa Falcon 9 lansirala je svemirsku letjelicu nazvanu Resilience s četiri člana posade u Zemljinu orbitu.

  • HiTec

  • 16. Sep. 2021  

  • 1

Kompanija SpaceX američkog milijardera Elona Muska uključila se u svemirsku turističku utrku te odmah pomela konkurenciju iz Virgin Galactica i Blue Origina, koji su ovog ljeta turiste tek na nekoliko minuta odveli u svemir. SpaceX je svoju civilnu posadu poslao u orbitu gdje će provesti naredna puna tri dana.

SpaceX-ova turistička posada bit će u orbiti oko Zemlje na visini od 575 kilometara, a to je ujedno i najdalje što je ijedan čovjek otišao u orbitu od misija popravka Hubble teleskopa.

Let SpaceX-a iz svemirskog centra Kennedy na rtu Canavera unajmio je američki milijarder Jared Isaacman, 38-godišnji osnivač i glavni direktor tvrtke za financijske usluge Shift4 Payment, ujedno i iskusan pilot.

Uz Isaacmana, u letjelici su još tri osobe, a ovaj kvartet amaterskih svemirskih putnika mjesecima se pripremao za let.

Očekuje se da će let, prva misija s posadom koja je krenula u orbitu bez profesionalnih astronauta za vrijeme vožnje, trajati oko tri dana od lansiranja do povratka u Atlantiku, rekli su dužnosnici misije.

Nije službeno objavljeno koliko je Isaacman platio Musku ovaj let u svemir, no časopis "Time" procijenio je cijenu ulaznice za sva četiri mjesta na 200 miliona dolara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...