TOJAGIĆ O HAPŠENJU DIREKTORA INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVSTVO RS-a: "Zaštitna odijela plaćana 22,50 KM, a fakturisana na.."

Dragica Tojagić, sekretar Republičkog javnog tužilaštva, obratila se danas novinarima ispred zgrade Tužilaštva RS u vezi sa hapšenjem direktora Instituta za javno zdravstvo RS i direktora privatnih firmi.

  • Hronika

  • 16. Sep. 2021  16. Sep. 2021

  • 0

"Lica koja su uhapšena i sprovedena u Tužilaštvo biće ispitana od strane javnog tužioca. Po završetku ispitivanja, republički javni tužilac će odlučiti da li će protiv istih staviti prijedlog za određivanje mjere pritvora", kazala je Tojagić, prenosi Buka.

Zeljković je lišen slobode sinoć i također bi trebao biti sproveden u Tužilaštvo kako bi bio ispitan od strane javnog tužioca, kazala je, dodajući da bi Zeljković mogao bi biti sproveden kasno večeras ili sutra ujutro.

"Sva ova lica sumnjiče se da su, koristeći vanrednu situaciju koja je proglašena na teritoriji Republike Srpske usljed epidemiološke situacije izazvane korona virusom pribavili pravnim licima Porcontrol i Travel for fun znatnu imovinsku korist u postupcima javnih nabavki koje je provodio Institut za javno zdravstvo RS,  iako nisu bila kvalifikovana, odnosno nisu imala dozvolu za promet medicinskom opremom. Nabavku medicinskih sredstava Institut je vršio putem pregovaračkog postupka, bez objave obavještenja o nabavci, bez prethodnog ispitivanja tržišta i po znatno višim cijenama od tržišnih, od nekvalifikovanih ponuđača i bez nadzora nad prijemom medicinske opreme", kazala je Tojagić. 

Primjera radi, navela je ona, nabavka medicinske maske fakturisana je Institutu po cijeni od 6.90 KM, a nabavna cijena bila je 0.36 KM. Zaštitna odijela fakturisana su Institutu po cijeni od 50 KM, iako je nabavna cijena tog jednog zaštitnog odijela iznosila 22.5 KM.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...