PRATE HYUNDAI: Kia razvija novu generaciju vojnih vozila pogonjenih vodikom

Tekst prenosimo sa stranice Index Auto zagrebačkog portala Index.hr.

  • Auto

  • 16. Sep. 2021  16. Sep. 2021

  • 1

I dok je Hyundai jedan od najaktivnijih pobornika vodikovih pogona, sestrinska Kia se tek sada polako uključuje u utrku. 

I to potpuno neočekivano. Svoj bogati vojni program oplemenit će novom linijom vozila, ali pogonjenih vodikom, izvještava blog The Korean. Tek potom Kia bi predstavila i osobno vozilo pogonjeno vodikom, a to bi se trebalo dogoditi do 2028. godine, cijelih deset godina nakon što je Hyundai predstavio vodikom pogonjen Nexo. 

Potvrda je stigla iz samog vrha tvrtke. Song Ho-sung, predsjednik Kia Motorsa, na Hydrogen Mobility Showu izjavio je kako će se Kia fokusirati na primjenu vodikovih pogona u vojnom segmentu za multifunkcionalna vozila i generatore električne energije, a tek potom bi se tehnologija ponudila u programu osobnih vozila. 

Potpuno neočekivano, pogotovo jer je netom predstavljen Hyundai Vision FK, sportaš na vodik koji koristi osnovu Kije Stinger. A sa 680 KS, četiri sekunde do 100 km/h i 600 km dosega već sada zvuči vrlo konkurentno. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...