UZ SAGLASNOST VLADE KS: Kreću upošljavanja u JU Dom zdravlja KS i MUP KS

Nakon provedenih konkursnih procedura i sigurnosnih provjera, primljeni namještenici će biti raspoređeni u svim sektorima na području Kantona Sarajevo.

  • Društvo

  • 16. Sep. 2021  16. Sep. 2021

  • 0

Vlada Kantona Sarajevo dala je danas saglasnost Javnoj ustanovi "Dom zdravlja Kantona Sarajevo" da primi u radni odnos na neodređeno vrijeme pet doktora medicine, 15 medicinskih sestara i pet inžinjera radiološke dijagnostike.

Prijem navedenog kadra je neophodan kao zamjena za uposlenike koji su prethodnih godina otišli u starosnu penziju, a za koje nije angažovana adekvatna zamjena, kao i zbog potrebe održavanja procesa rada u uvjetima pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, navedeno je u zahtjevu upućenom Ministarstvu zdravstva KS iz  JU "Dom zdravlja".

Shodno tome, Vlada je donijela odluku o upošljavanju navedenog kadra.

Prilikom njihovog prijema u radni odnos, JU "Dom zdravlja" mora poštovati zakonske i podzakonske propise koji regulišu oblast zapošljavanja.

Ova ustanova ima obezbijeđena finansijska sredstva za upošljavanje navedenih radnika.

Vlada Kantona Sarajevo je donijela odluku i o popuni radnih mjesta u Upravi administracije Ministarstva unutrašnjih poslova KS, za koju je nedvojbeno utvrđeno da je nužna u cilju popravljanja stanja pružanja usluga građanima.

Poslovi za radna mjesta koja je neophodno popuniti raspoređeni su na 13 sektora po svim općinama u KS, gdje se izdaju dokumenti poput ličnih karata i jedinstvenog matičnog broja građana, putnih isprava, vozačkih dozvola, registracija vozila, promjene ličnog imena, državljanstava, prijave, odjave prebivališta i boravišta građana.

Stanovište MUP-a KS, koje je Vlada prihvatila na sjednici, jeste da zastoj u pružanju ovih usluga nikako ne bi smio postojati i da su opravdane žalbe građana na postojanje gužvi u postupcima dobijanja usluga koje plaćaju, što svakako ukazuje na potrebu hitne popune upražnjenih radnih mjesta.

Inače, od ukupno 408 radnih mjesta državnih službenika i namještenika u MUP-u KS, 331 je sistematizacijom predviđeno za namještenike, a popunjeno je 237, odnosno upražnjena su 94, a iscrpljene su sve mogućnosti za interne premještaje.

U Upravi administracije MUP-a KS od 2015. godine je prestao radni odnos za 71 uposlenika po raznim osnovama. Od tog broja 41 uposlenik je bio raspoređen na šalterska radna mjesta.

„Zbog moratorija na zapošljavanje nije vršena adekvatna popuna, što se posebno odrazilo na šalterima u direktnom kontaktu sa građanima. Situacija je trenutno takva da je svaki treći predviđeni šalter nepopunjen, iako smo obavezni popuniti ih prema broju prijavljenih prebivališta. Uz to, starosna struktura zaposlenih na šalterima koja prelazi 52 godine života, te veći broj, odnosno njih 24 sa utvrđenim invaliditetom, zaposleni su na šalterskim radnim mjestima, što također ukazuje na to da je radna snaga u poodmakloj životnoj dobi i dolazi i do problema sa odustvom s rada usljed bolesti“, obrazložio je dodatno odluku ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Nakon provedenih konkursnih procedura i sigurnosnih provjera, primljeni namještenici će biti raspoređeni u svim sektorima na području Kantona Sarajevo, gdje je najveća potreba za zaposlenima. Finansijska sredstva za njihove plate i naknade bitće planirana u Budžetu 2022. godine.

(NAP) 

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...