IZ CENTRALNE BANKE PORUČILI PREDSTAVNICIMA OPĆINE CENTAR: "Zakonski smo vlasnik parcele, a trpimo štetu!"

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su se oglasili nakon što se u javnosti ponovo pokrenulo pitanje oko budućeg izgleda parka Hastahana na Marijin Dvoru.

  • Društvo

  • 16. Sep. 2021  16. Sep. 2021

  • 0

Iz ove državne institucije su naveli da je ona savjesni i zakoniti vlasnik parcele u Kranjčevićevoj ulici. Osvrnuli su se i na aktuelni Izvještaj ad hoc Komisije na temu Regulacionog plana Gradski Centar “Marijin dvor” rekavši da je Centralna banka BiH na savjestan i zakonit način stekla pravo vlasništva nad predmetnom parcelom.

“Uz puno uvažavanje struke, ukazujemo na to da niti jedan Izvještaj bilo kakvog tijela, komisije i sl. ne može promijeniti tu činjenicu i ovakvim medijskim istupima i plasiranjem nepotpunih informacija, nastavlja se kontinuirani i svjesni pokušaj politiziranja cijelog slučaja i narušavanja reputacije Centralne banke Bosne i Hercegovine. Odlučno odbacujemo nastojanje da se Centralna banka Bosne i Hercegovine dovodi u vezu s bilo kakvim nepravilnostima”, istakli su.

Tvrde da nemaju veze s nepravilnostima

Spominjući i dalje Izvještaj Komisije o utvrđenom stanju u vezi sa Regulacionim planom Gradski Centar “Marijin dvor”, naveli su da cijene izuzetno neprofesionalnom činjenicu da se Centralnoj banci predmetni Izvještaj nije dostavio blagovremeno uz mogućnost da se na isti očituju.

“Navedeno je učinjeno tek po eksplicitnom zahtjevu Centralne banke, dan prije planiranog održavanja sjednice”, dodali su.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST CENTRALNA BANKA BOSNE I HERCEGOVINE JE SAVJESNI I ZAKONITI VLASNIK PARCELE U KRANJČEVIĆEVOJ...

Posted by Centralna banka Bosne i Hercegovine / Централна банка Босне и Херцеговине on Thursday, 16 September 2021

Smatraju da se zanemaruje činjenica da su za kupovinu predmetne parcele već platili blizu 5,5 miliona KM i uknjižili pravi vlasništva, a da već, kako navode, šest mjeseci trpe značajnu štetu zbog ignorisanja Općine Centar. Istakli su i to da parcela nije u zoni nacionalnog spomenika.

“Također uz Izvještaj nije predloženo niti jedno očitovanje Centralne banke koje je do sada dostavljeno Općini Centar u vezi s predmetnom materijom. Podsjećamo da je sve aktivnosti koje su u postupku kupovine parcele poduzela Centralna banka te da su učinjene u potpunosti u skladu s važećim propisima, javno i transparentno. Parcela koja je vlasništvo Centralne banke Bosne i Hercegovine, nije u zoni nacionalnog spomenika, nego u tzv. ‘zaštitnom pojasu’ za koji ne postoji propisana apsolutna zabrana gradnje. Izuzetno je zabrinjavajući i nekorektan odnos općinskih vlasti prema zahtjevima Centralne banke. Općina Centar kontinuirano odlaže rješavanje istih, kršeći tako zakonske rokove za postupanje, zbog čega smo bili primorani uputiti i žalbe nadležnim institucijama, čije rješavanje očekujemo u narednom periodu”, smatraju iz Centralne banke.

“Situacija podsjeća na politički obračun”

Mišljenja su da trenutna situacija najviše podsjeća na politički obračun prethodne i trenutne administracije u kojem, kako naglašavaju, najveću štetu trpi Centralna banka.

“Izvještaj je trenutno predmet detaljne analize naših pravnih zastupnika i na isti ćemo se u narednom periodu očitovati, u dijelu koji na bilo koji način utječe na prava Centralne banke BiH, te ćemo po okončanju navedenih aktivnosti donijeti određene odluke u vezi s daljim postupanjem. Međutim, jedno je sigurno – u zaštiti prava i interesa Centralne banke BiH ćemo istrajati”, poručili su iz ove državne institucije.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...