ŽIVJETI S COVIDOM: Ovo su zemlje koje su digle ruke od mjera, a neke od njih su od oktobra otvorene za turiste

Prema važećim planovima vlade, turisti će glavni grad zemlje Bangkok i druga turistička središta moći posjetiti u oktobru.

  • Svijet

  • 16. Sep. 2021  16. Sep. 2021

  • 0

Osamnaest je mjeseci prošlo otkad se koronavirus SARS-CoV-2 proširio svijetom i drastično promijenio našu svakodnevicu. Unatoč tome što znamo kako se možemo suprotstaviti koronavirusu i covidu-19, bolest koju on uzrokuje, čovjek još nije u poziciji proglasiti pobjedu nad pandemijom.

Neke su zemlje u borbi protiv korone i covida dogurale dalje od drugih te su se zbog toga odlučili "živjeti s covidom". Među zemljama koje su se odlučile živjeti s covidom ima onih koje su vakcinisale impozantan broj svojih stanovnika, ali i onih koje su procijenile da su epidemiološke mjere i restrikcije jednostavno preskupe te da se ne isplate.

CNN je u četvrtak donio pregled života s covidom u pet svjetskih zemalja i strategija koje te zemlje primjenjuju kako bi se borile protiv pandemije.

Danska

Vlada Kraljevine Danske 10. je septembra odlučila da covid-19 više "nije kritična prijetnja za društvo" te je ukinula sve epidemiološke mjere koje su dotad bile na snazi.

Danci u noćne klubove i restorane mogu ući bez tzv. covid putovnice, javni prijevoz mogu koristiti bez stavljanja zaštitnih maski, a mogu i organizirati velika okupljanja.

Danci sve to mogu zato što su do 13. septembra dvije doze vakcine protiv covida-19 dali 74 posto svoje populacije.

Efektivni reprodukcijski broj (R), prosječni broj ljudi koje zarazi jedna osoba s koronavirusom, trenutno u Danskoj iznosi 0,7, što znači da epidemija slabi (ako je R broj veći od 1, to znači da će broj slučajeva u budućnosti rasti).

Singapur

Singapurska je vlada u junu 2021. godine odlučila da će živjeti s covidom te da će se protiv bolesti nastaviti boriti vakcinacijom i nadziranjem broja hospitaliziranih osoba, a ne restrikcijama.

"Loše je to što se covida-19 možda nikada nećemo riješiti. Dobra vijest je da možemo normalno živjeti čak i kad je on među nama", rekao je u junu jedan singapurski dužnosnik zadužen za borbu protiv pandemije.

Vlasti su u avgustu dopustili osobama koje su primile dvije doze vakcine protiv covida-19 dopustile da objeduju u restoranima i druže se u grupama od pet ljudi. Prije su te grupe mogle brojati svega dva člana.

Povećanje broja zaraženih delta sojem koronavirusom, sojem koji je daleko zarazniji od standardne inačice virusa, stavio je odluku o životu s covidom na kušnju, a dužnosnici su prošle sedmice rekli da će možda morati ponovno uvesti restrikcije ako se ne zaustavi širenje delta soja.

Singapur će širenje delte pokušati obuzdati tako što će agresivnije tragati za kontaktima zaraženih osoba, izolirati zaražene i veća žarišta te češće testirati radnike u sektorima koji su osobito izloženi zarazi.

Tajland

Prema važećim planovima vlade, turisti će glavni grad zemlje Bangkok i druga turistička središta moći posjetiti u oktobru.

Reuters javlja da će turisti koji su primili dvije doze vakcine i pristali na režim testiranja moći ući u Bangkok, Hua Hin, Pattayju i Chiang Mai.

Otok Phuket 1. je jula otvorio je svoja vrata za strane posjetitelje koji su u potpunosti vakcinisani. Tada je objavljeno i da stranci po dolasku neće morati odraditi obveznu karantenu. Sličan je program 15. jula uveden i za otoke Koh Samui, Koh Pha Ngan i Koh Tao.

Za razliku od 2020. godine, kada je uspio uspješno kontrolirati zarazu, Tajland se ove godine muči s obuzdavanjem koronavirusa.

Svega 18 posto stanovnika Tajlanda primilo je obje doze vakcina protiv covida-19 do 13. septembra. Jednu dozu je do istog dana primilo 21 posto populacije.

Južnoafrička republika

Južnoafrička republika počela je ublažavati restrikcije koje je uvela kako bi odgovorila na prijetnju koronavirusa.

Policijski sat sada traje od 23:00 do 04:00 sati, a maksimalno 500 učesnika smije prisustvovati okupljanjima na otvorenom. Što se tiče okupljanja u zatvorenim prostorima, tamo ih smije biti maksimalno 250.

Najavljeno popuštanje mjera vrijedno je spomena jer je Južnoafrička republika dosad provodila vrlo striktne epidemiološke mjere. U jednom su trenutku u zemlji bila zabranjena sva okupljanja osim pogreba.

Predsjednik Cyril Ramaphosa rekao je da treći val pandemije za koji je zaslužna proliferacija zaraznog delta soja još nije gotov, ali da zemlja sada ima dovoljno vakcina da inokulira sve odrasle osobe.

Više od četvrtine odraslih dosad je primilo minimalno jednu dozu vakcine  protiv covida-19.

Čile

Međunarodna zajednica pohvalila je Čile za brzu i uspješnu kampanju vakcinisanja protiv covida-19 u sklopu koje je čak 87 posto Čileanaca koji se mogu vakcinisati dobilo obje doze vakcine.

Čile je počeo distribuirati i treće doze onima koji su potpuno vakcinisani. Zdravstveni su dužnosnici prošlog četvrtka rekli da se djeca starija od šest godina mogu vakcinisati kineskom vakcinom Sinovac.

I pored toga što delta soj prijeti Čileu, vlada je u srijedu odlučila da će 1. oktobra zemlju otvoriti za međunarodne turiste.

Stranici koji nemaju prebivalište u Čileu u zemlju će moći ući ako ispune određene uvjete i po dolasku odrade petodnevnu izolaciju, prenosi Jutarnji.hr.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...