ČOVJEK OD OBMANE: "Dodikova ideja o platama samo za Srbe je ..."

"Dodik dodatno diže temperaturu izjavom u smislu 'Neće toga biti, ovi neka se ne brinu, mi imamo novca, mi ćemo njima isplatiti'. Međutim, mislim da je i on svjestan toga da to ne mogu uraditi", kaže Rančić.

  • Mini market

  • 16. Sep. 2021  16. Sep. 2021

  • 2

Srbi u institucijama BiH ne mogu dobiti plaću iz budžeta Republike Srpske. Podcrtava to Hazim Rančić, zamjenik državnog ministra finansija, nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH danas dao takve obećanje.

"Plata proizilazi iz radnog-pravnog statusa u instituciji, preduzeću, trgovini... tako da platu radnicima u institucijama BiH može dati samo njihov poslodavac - institucija u kojoj rade. Niikako to ne može biti plaćeno iz budžeta jednog od entiteta. To je nezakonito i po entitetskim zakonima koji regulišu procuduru budžeta, isplatu plata. S entitetskog nivoa može se isplaćivati plata samo uspolenicima institucija na tom nivou vlasti", izjavio je Rančić. 

Kako kaže, i u slučaju da se "ima viška novca", mora se imati pravni osnov za isplatu - da li je to ugovor o radu, privremeni ili povremeni poslovi, poslovi na neodređeno, konsultantski, savjetnički poslovi...

"Oni to u ovome slučaju nemaju niti mogu imati, tako da je ta ideja pravno potpuno nemoguća", kaže Rančić.

Smatra da je Dodikova izjava u funkciji dodatnog zatezanja ukupne političke situacije, obzirom da sadašnja odluka o privremenom finansiranju ističe 30. septembra.

Nova odluka Vijeća ministara o privremenom finansiranju za četvrti kvartal neizvjesna je zbog blokade rada državnih institucija koje provode stranke iz RS-a.

"Dodik dodatno diže temperaturu izjavom u smislu 'Neće toga biti, ovi neka se ne brinu, mi imamo novca, mi ćemo njima isplatiti'. Međutim, mislim da je i on svjestan toga da to ne mogu uraditi", kaže Rančić.

Objašnjava da odluka o privremenom finansiranju ističe s 30. septembrom i da plata državnih službenika za ovaj mjesec nije upitna.

"Tek oktobarska plata, koja se treba isplatiti u novembru bi mogla biti sporna. Ni računi još nisu sporni, troškovi za septembar su već isplanirani i oni su u važećoj odluci o privremenom finansiranju. Ima se 45 dana da se donese odluka o privremenom finansiranju da bi se život normalno odvijao u oktobru, novembru i decembru", kaže Rančić za Klix.

Kako konstatuje, čak i da Dodik ima 60 miliona KM - koliko je navodno potrebno za plaće državnih službenika iz RS za tri mjeseca, mogao bi ih dati kao donaciju, ali nikako kao platu na koju se plaćaju porezi i doprinosi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...