ALARMANTAN RAST KREDITNE ZADUŽENOSTI: Građani manjeg bh. entiteta se sve više zadužuju, ali to nije najveći problem...

Građani su siromašniji, zaduženiji i bez mnogo alternativa. Ali sa mnogo brige, kako sve vratiti.

  • Ekonomija

  • 20. Sep. 2021  

  • 1

Po podacima koje objavljuje Agencija za bankarstvo RS-a, građani su na kraju šestog mjeseca na računima imali oko 2,5 milijarde KM stednje, ali zaduženost je ipak veća.

2,7 milijardi maraka. Toliko su na kraju juna građani bili kreditno zaduženi. Najveći dio novca građani su pozajmili za opštu potrošnju. Čak 1, 7 milijardi maraka.

Siromašniji, zaduženiji i bez mnogo alternativa. Ali sa mnogo brige, kako sve vratiti.

U strukturi kredita preovladavaju gotovinski nenamjenski krediti. Prekoračenja na računima i zaduženost po kreditnim karticama. Bilo redovno ili povremeno, ulazak u minus je sve češća pojava.

Trend rasta zaduživanja građana ili plasmana kredita, u zavisnosti s čije tačke se gleda, je očit u posljednjih deset godina. Međutim ima i onih koji su uspjeli da uštede.

Prema podacima Agencije za bankarstvo na kraju šestog mjeseca građani su na računima imali oko 2,5 milijardi maraka štednje. Banke od onih depozita koje primaju od građana praktično finansiraju druge građane koji uzimaju kredite.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...