NAPETO NA KOSOVU: Srbi blokirali prijelaz Jarinje u oba smjera, pripadnici specijalne jedinice ROSU traže da se raziđu... (VIDEO)

Kako se saznaje, još dva blindirana vozila sa pripadnicima ROSU nalaze se i na magistralnom putu Leposavić-Kosovska Mitrovica, kod skretanja za manastir Banjska.

  • Regija

  • 20. Sep. 2021  20. Sep. 2021

  • 2

Oko 20 vozila specijalne jedinice ROSU, od čega više od 10 blindiranih, raspoređeno je jutros na dva administrativna prijelaza na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak.

Kako se saznaje, još dva blindirana vozila sa pripadnicima ROSU nalaze se i na magistralnom putu Leposavić-Kosovska Mitrovica, kod skretanja za manastir Banjska.

Pripadnici policije su jučer i u noći između subote i nedjelje na Jarinje dopremili i desetak montažnih kontejnera, šti je izazvalo zabrinutost Srba na sjeveru Kosova, javljaju beogradski mediji.

- Mi nemamo odgovore iz tzv. kosovske policije o čemu se radi, čemu ovi potezi kojima se destabilizuje situacija svega par dana nakon posete Miroslava Lajčaka. Pozivam građane da budu uzdržani i ne nasedaju na provokacije, a mi ćemo pažljivo analizirati novonastalu situaciju - rekao je jučer predsednik opštine Leposavić Zoran Todić.

Nadležni iz policije Kosova potvrdili su kasnije za medije da se kontejneri na Jarinju postavljaju radi poboljšanja uslova za rad i nadzor prijelaza.

Tim povodom se jučer oglasio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je rekao da ima saznanja da vlasti u Prištini planiraju da u toku današnjeg dana "počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i zamjenjuju ih takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama".

- Kurtijev podli naum govori o najbrutalnijem kršenju Briselskog sporazuma kojim se reguliše sloboda kretanja, kao i ostali sporazumi postignuti u Briselu ovim povodom - kazao je Petković.

Kako javlja reporter portala "Kosovo online" sa Jarinja, veliki broj nezadovoljnih građana okupio se zbog pojačanog prisustva specijalnih jedinica ROSU i najavljenog uspostavljanja reciprociteta, od strane vlasti u Prištini, za saobraćajne tablice sa oznakama Republike Srbije

Oni su zaustavili saobraćaj u obJe kolovozne trake, a specijalne jedinice ROSU traže od njih da se raziđu. Na Jarinju je trenutno primJetna velika tenzija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...