MASAKR U KRAJINI KOJI LEDI KRV U ŽILAMA: Arkanovi „Tigrovi“ počinili su monstruozan zločin, nevini ljudi brutalno su likvidirani pred farovima kamiona…

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 21. Sep. 2021  

  • 1

Naša današnja priča vodi vas u Krajinu, u selo Sasina, gdje je počinjen jedan je od najvećih zločina tokom ratnog perioda koji se dogodio na području Sanskog Mosta. Na današnji dan 1995. godine je na gublište u blizini katoličke crkve u tom selu dovedeno 67 nedužnih civila, odraslih muškaraca Bošnjaka i Hrvata, a među njima i jedna žena.

Dovedeni su iz logora „Šehovci“ i kotlovnice hotela „Sanus“. Oni su su brutalno likvidirani u noćnim satima ispred farova autobusa kojim su dovezeni na stratište. Zločin su preživjela dva svjedoka koji su svjedočili o ovome zločinu, ali zbog kojeg još uvijek nije niko odgovarao. Strijeljanje nedužnih civila je počinila zloglasna jedinica Arkanovaca, koji su tih septembarskih dana boravili na području Sanskog Mosta, a u tom periodu su još počinjeni i brojni drugi zločini.

Strijeljanje u Sasini su igrom slučaja preživjeli Safet Kurbegović i Zlatan Alagić, te su kasnije svjedočili o tim događajima. Kurbegović je ranjen metkom u predjelu stomaka, a nakon srijeljanja je uspio doći do bolnice u Sanskom Mostu gdje mu je pružena pomoć.

„Bilo je strašno, došao sam svijesti i konstatovao da sam okružen leševima. Imao sam snažne bolove u stomaku, ali sam nekako uspio prevaliti nekih pet šest kilometara do bolnice. Nisam rekao gdje sam ranjen, jer sam se plašio da bi me mogli ubiti kao svjedoka zločina“, prisjetio se Kurbegović.

Dodao je kako je o tome šta je preživio svjedočio u nekoliko suđenja pred Haškim tribunalom.

Masovna grobnica u selu Sasina ekshumirana je neposredno nakon što je Sanski Most oslobođen, a tijela nedužnih žrtava ukopana su na obližnjim grobljima.

UPOZORAVAMO NA UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ

 

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...