KOMPANIJA IZ BOSNE PREUZELA LEGENDARNI BREND: Firma iz Hrvatske ima novog vlasnika, od njega se puno očekuje… (VIDEO)

Tradicija i naslijeđe, a sada i novi vlasnik trebali bi vratiti stari sjaj staroj kompaniji čiju je reklamu na majici nosio i slavni Krešimir Ćosić.

  • Ekonomija

  • 22. Sep. 2021  

  • 0

Puno njih je pokušavalo proizvesti proslavljeni Maraschino, ali čini se da višnji maraški ipak nekako najviše odgovara zadarsko zaleđe. Ta stoljećima glavna Maraskina uzdanica, recepturu ne mijenja. Nema praktički zadarske obitelji u kojoj neko nije ondje radio, kao niti zadarskog doma koji gostu neće ponuditi čašicu Maraschina. Stoga se od novih vlasnika puno očekuje, započinje riječima tv prilog HRT-a.

Receptura se ne otkriva nikome, kaže Tomislav Piasevoli, voditelj pogona jakih pića Maraske.

Otprilike šest mjeseci nakon berbe počne se točiti Maraschino, poznati zadarski liker. U 16 . stoljeću počeli su ga proizvoditi dominikanci, a posljednjih 200 godina radi se industrijski. Direktor proizvodnje zadarske Maraske Ivan Štefanić tvrdi da se višnja maraška može saditi i na drugim područjima, ali da niko ne može postići kvalitetu maraške iz zadarskog zaleđa.

Maraschino i na Titanicu

Jedan od najpoznatijih hrvatskih proizvoda, pili su i kraljica Viktorija, Charles Baudleair, Honoré de Balzac, Charlie Chaplin. Malo je onih koji znaju da je Marashino uvršten i u protokol Svete Stolice, a engleski kralj George 4. čak je slao flotu u Hrvatsku po zadarski Maraschino. Pili su ga i posljednji ruski car Nikolaj te Kazanova. Čak i na potonulom Titanicu pronađene su velike količine ovog zadarskog likera.

Novi vlasnik, stari Maraschino

Tokom tranzicije Maraska je mijenjala vlasnike. Od nedavno je novi vlasnik tvornice - Stanić grupa tj . Stanić Beverages, poznati proizvođač sokova iz Bosne i Hercegovine. Planovi za budućnost su veliki, ali Maraschino ostaje isti, naglašava Ivan Štefanić. Zadržava se stari način proizvodnje, ne žele se toliko modernizirati, dodaje.

Tradicija i naslijeđe, a sada i novi vlasnik trebali bi vratiti stari sjaj staroj kompaniji čiju je reklamu na majici nosio i slavni Krešimir Ćosić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...