PREKINUTA BLOKADA INSTITUCIJA BiH: Izigrana opozicija RS-a TRAŽI OSTAVKE!

Da li poslanici u NSRS ne znaju na šta se odnose zaključci lidera parlamentarnih stranaka u vezi sa posljednjom odlukom visokog predstavnika o nametanju Inckovog zakona.

  • Vijesti

  • 22. Sep. 2021  22. Sep. 2021

  • 4

"Pale su juče maske oko blokade institucija BiH i oko srpskog jedinstva. Zaključak Narodne Skupštine je juče grubo prekršen jer je u radu ali i u odlukama Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH učestvovala ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović iz čega se može zaključiti da je prestala blokada institucija BiH", poručio je Milan Radović, zamjenik predsjednika Srpske demokratske stranke.

On je podsjetio na zaključak Narodne Skupštine Republike Srpske koji kaže "da će srpski predstavnici učestvovati u radu zajedničkih institucija samo u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske".

"Kada su pare u pitanju, tada nema blokada, velikih riječi i političkih prepucavanja, nego ministarka Zora Vidović poslušno glasa na sjednici institucije BiH, ne mareći ni za zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, niti za opću političku situaciju u kojoj je napravljena svojevrsna blokada zajedničkih institucija", rekao je potpredsjednik PDP-a i narodni poslanik Igor Crnadak.

Na ovo je reagovao i poslanik Nebojša Vukanović, koji je rekao da učestvovanje u radu Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i "glasanje za sramnu Odluku da se baci 100 miliona maraka za zgradurinu kako bi Dodik, Čović i tajkuni preko kumova dodatno milionima napunili džepove, je drsko i sramno, te predstavlja izdaju i grubo kršenje Odluka Narodne skupštine Republike Srpske koje su usvojene na Posebnoj sjednici kada je odlučeno da se do daljnjeg ne učestvuje i ne glasa u Zajedničkim institucijama BiH."

"Zbog toga ću, uz ZAHTJEV za smjenu potpredsjendika Narodne skupštine Denisa Šulića, koji je na Dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske, tražiti i smjenu Zore Vidović zbog kršenja Odluka i zakona", naveo je Vukanović.

Ipak, prije samo nekoliko dana, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, kao jedan od lidera koji su donijeli pomenute zaključke i učesnik sastanka na kojem su se oni koncipirali je rekao da se ova odluka odnosi samo na tri institucije, a ne kao što su to protumačili Radović, Crnadak i Vukanović.

Kako je Borenović pojasnio za BUKU, na sastanku je dogovoreno tačno ko neće učestvovati u radu institucija na nivou BiH.

„To je toliko jasno da mi možemo imenima reći na koga se to odnosi. To su Dodik (Milorad), kao član Predsjedništva, Tegeltija (Zoran), Mitrović (Vojin), Košarac (Staša) i Lučić (Miloš) iz Savjeta ministara, kao i njihovi zamjenici, te mi kao poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini. Sve je jasno i ne znam otkud sad da neko iz Vlade, nekog ministarstva u RS ili fakulteta ne treba da učestvuje u nekim sastancima na nivou BiH“, rekao je Borenović komentašićući prije nekoliko dana naredbu koja je stigla u banjalučki Univerzitet.

I predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, takođe jedan od onih koji su donosili zaključke, nam je potvrdio da se odbijanje učešća u radu na nivou BiH odnosi samo na tri institucije, odnosno predstavnike RS u njima.


„Čak i tu smo ostavili mogućnost odstupanja u slučaju da je u interesu RS da se neki sastnak ili sjednica održi“, rekao je Stevandić.

Ako je vjerovati onima koji su bili prisutni na sastanku lidera parlamentarnih partija Radović, Vukanović i Crnadak su današnjim istupom pokazali da ne znaju za šta su kao poslanici u Narodnoj skupštini glasali.

Podsjećamo, predsjednici političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj, koje imaju narodne poslanike, na sastanku održanom, 26.7.2021. godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u vezi sa posljednjom odlukom visokog predstavnika o nametanju Zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, usaglasili su da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH (Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH), osim u slučajevima kada je nepohodno učešće. A, Narodna skupština je glasanjem podržala ove zaključke 30.7.2021. godine. i to sa 70 glasova "za".

SB/Buka

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...