I HRVATI SU SE USPROTIVILI: Traže zaštitu nacionalnog interesa zbog forsiranja ćirilice i srpskog jezika u RS-u

Po istom osnovu i Klub Bošnjaka u Vijeću NSRS-a na današnjoj sjednici donio je Odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

  • Vijesti

  • 23. Sep. 2021  23. Sep. 2021

  • 0

Klub izaslanika hrvatskog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske na današnjoj sjednici donio je Odluku o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćirilićnog pisma.

Ovu odluku podržalo je pet izaslanika, dok je jedan bio protiv i jedan suzdržan.

Kako navode u obrazloženju, smatraju da ovaj zakon, koji je Narodna skupština RS usvojila na posebnoj sjednici 15. septembra, nije u skladu s ustavima RS-a i BiH, kao ni s međunarodnim pravnim normama.

"Klub izaslanika smatra da su ovim zakonom jezik hrvatskog naroda, hrvatska nacionalna kultura, kao i naše pismo latinica dovedeni u neravnopravan i diskriminatoran položaj u odnosu na jezik srpskog naroda, srpsku kulturu i pismo ćirilcu", navodi se u odluci koju potpisuje Ivo Mijić, predsjednik kluba, piše Klix.

Po istom osnovu i Klub Bošnjaka u Vijeću NSRS-a na današnjoj sjednici donio je Odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...