VUČIĆEV EKONOMSKI „RAJ NA ZEMLJI“: Srbija se u jednom danu zadužila blizu 2 milijarde eura, dio novca bit će potrošen za…

Vlada Srbije je nedavno donijela dvije odluke o emitovanju hartije od vrijednosti na međunarodnom finansijskom tržištu. U prijevodi to znači da se država zapravo dodatno zadužila.

  • Regija

  • 24. Sep. 2021  

  • 2

Srbija se u jednom danu zadužila na međunarodnom tržištu za čak 1,75 milijardi eura. Dio novca biće izdvojen za projekte za zaštitu životne sredine, a dio za pokrivanje minusa u državnoj kasi.

Vlada Srbije je nedavno donijela dvije odluke o emitovanju hartije od vrijednosti na međunarodnom finansijskom tržištu. U prijevodi to znači da se država zapravo dodatno zadužila.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, prva odluka se odnosi na emitovanje takozvanih zelenih obveznica u vrijednosti od milijardu eura.

Taj novac bi trebalo da bude iskorišten za projekte u oblasti životne sredine. Gdje i za šta će taj novac biti potrošen nije navedeno.

U istom danu donijeta je odluka o emisiji hartija od vrijednosti i to u vrijednosti od 750 miliona eura. Ta sredstva biće potrošena za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranja dospjelih obaveza po osnovu javnog duga, pišu srbijanski mediji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...