ALARMANTNI PODACI: BiH na drugom mjestu u svijetu po broju umrlih od koronavirusa

Porast broja oboljelih za sada neće uticati na uvođenje rigoroznijih mjera našoj zemlji. Nadležni upozoravaju da je vakcinacija najbolja zaštita od težih oblika oboljenja, te da mjerama ne možemo izbjeći neizbježno

  • Vijesti

  • 24. Sep. 2021  24. Sep. 2021

  • 4

Naša zemlja već se uveliko suočava sa četvrtim valom koronavirusa, broj smrtnih ishoda na dnevnom nivou je povećan, a epidemiolozi upozoravaju da najgore tek dolazi, te da vrhunac ovog talasa nije ni na vidiku.

Sa niskim procentom vakcinisanih stanovnika, BiH posljednjih nekoliko dana bilježi najveću smrtnost na milion stanovnika u Evropi, dok je prema statistikama na drugom mjestu u svijetu.

Prema podacima Worldometersa BiH ima najveću stopu smrtnosti u Evropi od posljedica Covida. bilježimo 3.180 smrtnih slučajeva na milion stanovnika, a ukupno je prijavljeno čak 10,379 umrlih od posljedica Covida.  Prati nas Mađarska sa 3,131 smrtnim slučajem, potom Sjeverna Makedonija koja ima 3,139 smrtnih slučajeva, Crna Gora sa 2,991 i Bugarska sa 2,956 smrtnih slučajeva.

Na svjetskom nivou BiH zauzima drugo mjesto, odmah iza Peru-a, koji bilježi 5.938 smrtnih slučajeva na milion stanovnika. Na milion stanovnika imamo ukupno 370,833 testiranih, a u totalu 1,207,337 naših građana je testirano od početka pandemije, piše Oslobođenje.

Tokom posljednjih sedam dana u BiH je potvrđeno novih 5.178 slučaja zaraze, dok je u istom periodu zabilježeno 218 smrtna ishoda.

Porast broja oboljelih, međutim, za sada neće uticati na uvođenje rigoroznijih mjera našoj zemlji. Nadležni upozoravaju da je vakcinacija najbolja zaštita od težih oblika oboljenja, te da mjerama ne možemo izbjeći neizbježno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...