ŠAROVIĆ NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA BIH: "Sazvati posebnu sjednicu NSRS-a, ove odluke su vrlo opasan presedan, u Ustavu nigdje ne piše..."

Umjesto da bude tumač ustava, Ustavni sud BiH je na sebe uzeo ulogu" Zato je neophodno sazvati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi donijeli odluke kako izaći iz ove situacije i zaštititi Republiku Srpsku'', ocijenio je predsjednik SDS Mirko Šarović.

  • Politika

  • 24. Sep. 2021  24. Sep. 2021

  • 16

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je povodom odluke Ustavnog suda BiH o šumama u Republici Srpskoj, koje čine 70 odsto njene teritorije, da je neophodno sazvati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi donijeli odluke kako izaći iz ove situacije i zaštititi RS.

Šarović je istakao da posljednja odluka Ustavnog suda BiH, kojom se neustavnim proglašavaju odredbe Zakona o šumama Republike Srpske u dijelu u kojem se kao njihov vlasnik određuje Republika Srpska, "predstavlja nastavak prakse derogacije Republike Srpske i mijenjanja ustavnog uređenja unutar BiH", saopšteno je iz SDS-a.

- Umjesto da bude tumač ustava, Ustavni sud BiH je na sebe uzeo ulogu ustavotvorca - kazao je Šarović.

Prema njegovim riječima, u Ustavu BiH nigdje ne piše da BiH ima svoju imovinu niti joj se daju nadležnosti nad šumama i poljoprivrednim zemljištem, dok je Ustav Republike Srpske "jasan i kaže da Srpska štiti i reguliše svojinske i obligacione odnose".

- Da su šume zaista vlasništvo BiH, zar neko misli da Paddy Ashdown 2005. godine i njih ne bi obuhvatio Zakonom o zabrani raspolaganja državnom imovinom Republike Srpske i stavio van snage Zakon o šumama Republike Srpske? - naveo je Šarović.

Predsjednik SDS-a rekao je da je Ustavni sud BiH prethodno državnom imovinom proglasio 85.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i u slučaju HE "Buk bijela", "Foča" i "Paunci" doveo u pitanje i pravo Republike Srpske na dodjeljuje koncesije.

- Sve ove odluke su vrlo opasan presedan - naglasio je Šarović, piše Oslobođenje.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH utvrdio je da nisu u skladu sa Ustavom BiH pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske, i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo RS-a.

Apelaciju povodom Zakona o šumama RS-a je podnijelo sedam delegata Vijeća naroda RS-a, a u svojoj apelaciji oni su naveli kako su članovi tog zakona neustavni i štetni po BiH. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...