ŽELI LI VUČIĆ ZGRABITI 60 POSTO BIVŠE JUGOSLAVIJE: "Šta je to srpski svet?"; "Tek kad to učinimo, riješit ćemo naše pitanje"

Jedni su odmah posegnuli u historiju i u srpskom svijetu prepoznali velikosrpski duh Garašaninovih Načertanija iz sredine 19. vijeka. Drugi tvrde da Vučić kopira model ruskog svijeta

  • Regija

  • 24. Sep. 2021  

  • 2

Praznik kojim se obilježava proboj Solunskog fronta tokom Prvog svjetskog rata u Vučićevoj Srbiji nazvan je Danom srpskog jedinstva. Svi Srbi u regiji i svijetu pozvani su da izvjese nacionalnu zastavu na svom domu. Veliko finale priče otvorio je Vučićev megafon, Aleksandar Vulin, poručivši kako je zadatak ove generacije srbijanskih političara stvaranje tzv. srpskog svijeta, tj. ujedinjenje Srba gdje god živjeli. Ako zatreba, kaže Vulin, branit će ih i vojno.

"Svi oni koji se skrivaju iza te nove verzije Velike Srbije jesu ljudi koji su već branili Srbe u 90-ima. Ondje gdje su ih branili, Srba više nema. Ili su poubijani ili su morali bježati. Nema Srba u Kninu, gdje ih je branio Vulin, ali i Vučić, i Dačić, i njihovi šefovi Šešelj i Milošević i slični. Nema ih niti u Sarajevu onoliko koliko ih je bilo. U Mostaru ih nema uopće, kao ni igdje po Kosovu. Prema tome, ja tu ekipu molim da više ne brani Srbe igdje", rekao je Zoran Živković, čelnik Nove stranke, bivši srbijanski premijer, piše HRT.

Duh Načertanija iz 19. vijeka

Jedni su odmah posegnuli u historiju i u srpskom svijetu prepoznali velikosrpski duh Garašaninovih Načertanija iz sredine 19. vijeka. Drugi tvrde da Vučić kopira model ruskog svijeta, koji definira postsovjetsko područje ruske geopolitičke sfere.

"Srpsko ujedinjenje sasvim je legitimna i legalna ideja. Moj je stav, kao profesionalnog historičara i srpskog rodoljuba, kako je riječ o superiornoj ideji. Na postjugoslavenskom prostoru treba pronaći pravedna rješenja", rekao je Aleksandar Raković, historičar u Institutu za noviju historiju Srbije.

Kulturno ili državno povezivanje?

Historičara Aleksandra Rakovića smatraju ideologom srpskog svijeta. On kaže kako je sintagma nastala još u 19. vijeka te da je on počeo o njoj govoriti još 2013., a pisati 2015. Sredinom prošle godine termin je objasnio u dnevnom listu Politika.

"Ako bih protumačio Vučićev model srpskog svijeta, bila bi riječ o kulturnom povezivanju. Za razliku od Vulinovog, koji je jasno definiran kao državno povezivanje. Dakle, srpski svijet nije koncept koji je jednoznačan ili striktan", rekao je Aleksandar Raković.

Ujedinjeno 60 posto bivše Jugoslavije

Kada je riječ o državnom povezivanju, u zamišljenoj federaciji bile bi Srbija, Crna Gora, Republika Srpska i najmanje sjever Kosova. Možda i Sjeverna Makedonija, u nekom asimetričnom obliku. Teritorijalno, bilo bi ujedinjeno 60 posto teritorija bivše Jugoslavije.

"Crnu Goru smatramo povijesnom državom srpskog naroda, ona je to bila tokom svog postojanja. I kod samih Crnogoraca u ključnom historijskom trenutku jedino pitanje bilo je hoće li Crna Gora biti dio Srbije, a što je zagovarao Petar II. Petrović Njegoš, crnogorski mitropolit i srpski ideolog. I on je govorio o Srbiji od Dunava do mora", izjavio je historičar Raković.

"Bilo kakav pokušaj ujedinjavanja Srbije i Republike Srpske i rušenja BiH ne bi dobro završio. Čak ne mislim da bi bilo nekog rata ili eskalacije nasilja. Ako bi se Srbija i Republika Srpska pokušale ujediniti, našle bi se u teškoj izolaciji. Ne vjerujem da bi se u današnjem svijetu dugo mogli održati režimi koji bi se poigrali s tom vrstom vatre", rekao je Filip Švarm, glavni i odgovorni urednik tjednika Vreme.

Ideolozi Vučićeve Srbije smatraju da će zemlja zatvoriti tzv. srpsko pitanje tek nakon svojevrsnog srpskog oslobođenja i državnog ujedinjenja, a ne ulaska u euroatlantske integracije, na čemu se zapravo radi s figom u džepu, piše HRT.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...