TRI OTROVNA CVIJETA: Dodik će predsjednici Evropske komisije predstaviti uslove za deblokadu institucija BiH!?

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, posjetit će sljedeće sedmice zemlje Zapadnog Balkana, saopćeno je iz ove organizacije.

  • Mini market

  • 26. Sep. 2021  26. Sep. 2021

  • 5

Kako je navedeno u planu posjete von der Leyen, ona bi u utorak trebala posjetiti Albaniju i Sjevernu Makedoniju, u srijedu će posjetiti Kosovo, Srbiju i Crnu Goru, dok će u četvrtak svoju posjetu zaključiti dolaskom u našu zemlju.

Predsjednica Evropske komisije sastati će sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a kako saznajemo sastanku će prisustvovati i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Von der Leyen je prije par dana istakla kako na Zapadni Balkan putuje da bi potvrdila predanost procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Tema razgovora sa domaćim zvaničnicima, osim evropske perspektive Bosne i Hercegovine, bit će i aktuelne političke blokade u radu institucija Bosne i Hercegovine koje se negativno odražavaju na ukupne reformske procese u Bosni i Hercegovini.

Kako saznajemo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, tom prilikom će prezentirati uslove pod kojima su politički predstavnici spremni prekinuti aktuelnu blokadu, a za sve to ima i podršku opozicionih partija u Republici Srpskoj.

Dodik će naime ultimativno zatražiti da se iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine izostave evropske sudije koje u Ustavni sud BiH delegira Evropski sud za ljudska prava. Također, jedan od zahtjeva Dodika je zatvaranje kancelarije Visokog predstavnika u BiH zaključno sa krajem ove godine. Kada je riječ o evropskim integracijama Dodik predlaže korigovanje prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kako bi se provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u ovoj fazi integracija izostavilo, obzirom da isto zahtjeva kompleksne izmjene Dejtonskog sporazuma odnosno Ustava BiH.

Nije poznato kakav je stav briselske administracije u pogledu ovih zahtjeva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ali će naredni slijed događaja pokazati na koliko će razumijevanja Dodik naići kod visoko rangiranih zvaničnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...