TEGELTIJA PREKINUO ŠUTNJU: "Kap je prelila čašu, neke stvari se ne mogu prihvatiti; Angela Merkel smatra..."

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija kazao je da se Republika Srpska mora zaštititi od bilo koga ko se igra prava i pravde u BiH.

  • Politika

  • 27. Sep. 2021  

  • 8

Tegeltija je kazao da su svi duboko svjesni da su odluke Narodne skupštine Republike Srpske obavezujuće za sve predstavnike Srpske na nivou BiH i da su rezultat pogrešnih poteza koje su drugi povukli, te da će taj dogovor biti poštovan i u Vijeću ministara BiH.

Odbacujući tvrdnje da je na sceni državni udar zbog neučestvovanja predstavnika iz RS-a na zajedničkom nivou, Tegeltija je kazao da je "jednostavno kap prelila čašu i da se neke stvari ne mogu prihvatiti".

"Donosioci tih, pogrešnih odluka morali su biti svjesni posljedica, ali neko je htio eksperimentisati. Sada je na sceni pokušaj da se stvori takva situacija da više niko nikada u BiH ne donosi zakonska rješenja, osim Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske i federalnog Parlamenta", kazao je Tegeltija za "Glas Srpske".

On je ocijenio da treba stvoriti podlogu kako se ne bi ponovilo ono što se desilo kada je Valentin Incko odlazio. "Niko u Srpskoj ne želi da se ujutru probudi i čuje da nema njene policije, da Ustavni sud BiH oduzme imovinu... Republika Srpska se mora zaštititi od bilo koga ko se igra prava i pravde u BiH", kazao je Tegeltija.

On je rekao da je najveći dio međunarodne zajednice svjestan problema i da su neke od najkrupnijih proizveli upravo njihovi predstavnici.

"I međunarodna zajednica, često zbog razjedinjenosti i različitih problema, ne želi da aktivno učestvuje u rješavanju problema, posebno kada se Srpska poziva na pravo i pravdu, lagano sve zaobilaze, poručuju da je to praksa, da se neće ponoviti i tako dalje. Srpska ne smije sebi dozvoliti rizik da još jednom pređe preko ove situacije i da opet neko nekada nameće neku praksu", poručio je Tegeltija.

On je naveo da je prilikom nedavnog susreta sa Angelom Merkel razgovarao i o proceduri izbora njemačkog diplomate Christianu Schmidtu za visokog predstavnika, ali da je bilo mnogo više drugih tema, prije svega o veoma važnom projektu za zapadni Balkan čiji je nosilac bila njemačka kancelarka, kako će biti nastavljen i ko će ga predvoditi.

"Kada je riječ o Schmidtu, nismo se usaglasili. Ne osporavajući njegov profesionalni kredibilitet, naš stav je da nije izabran kako je trebalo, a to kažu i dvije zemlje - stalne članice Savjeta bezbjednosti. Mi smo za to da se procedura vrati unazad, i da kroz razgovore i definisanje uloge mjesne kancelarije visokog predstavnika u Sarajevu, dođe do adekvatnog mandata", kazao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, Merkelova smatra da to teško može da ide nazad tako da tu vjerovatno nikada neće biti saglasnosti, što može ukazivati na vrlo komplikovanu situaciju i vrlo nejasnu poziciju Schmidta.

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...