DEBAKL DODIKOVIH SAVEZNIKA: Desničarska Slobodarska partija osvojila svega 11 posto glasova!

Osim Slobodarske stranke, na lokalnim izborima u Grazu, podbacila je i Narodna stranka kancelara Kurza

  • Mini market

  • 27. Sep. 2021  27. Sep. 2021

  • 4

U Grazu je na pomolu veliki politički preokret. Naime, prema prvim projekcijama na lokalnim izborima u drugom najvećem austrijskom gradu vodi KPÖ (Komunistička partija Austrije) koja dobiva 28,9 posto glasova, gotovo 9 posto više nego 2017. godine, prenosi Kronen Zeitung.

Na drugom je mjestu dosad vladajući ÖVP, to jest Narodna stranka kojoj pripada i kancelar Sebastian Kurz. Oni prema projekcijama dobivaju 25,7 posto glasova, čak 12 posto manje nego prije četiri godine. Dosadašnji gradonačelnik iz te stranke Siegfried Nagl već je najavio ostavku.

Treće mjesto, s vrlo respektabilnih 17,3 posto glasova, osvajaju Zeleni. I oni su znatno popravili rezultat u odnosu na onaj od prije 4 godine kada su osvojili 10,5 posto glasova.

S druge strane, FPÖ (Slobodarska stranka, to jest populistička desnica) je izgubio pet posto glasova te sada imaju 10,9 posto glasova, pa je sasvim izvjesno da su ispali iz bilo koje kombinacije za sastavljanje nove vlasti.

Podsjećamo, radikana destinačarska partija FPO već godinama podržava politiku lidera SNSD-a, Milorada Dodika, s kojim je navodno povezana i poslovno, preko kladionica te igara na sreću.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...