MASAKR KOJI JE ZGROZIO SVIJET: Monstrumi s brda čekali su da se građani Sarajeva okupe na dženazi, a onda se dogodilo ono najgore…

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 28. Sep. 2021  

  • 0

Naša današnja priča vraća vas u davnu 1992. godinu, u vrijeme nezapamćenog masakra u naselju Boljakov Potok u sarajevskoj općini Novi Grad, tokom srpske kampanje granatiranja Sarajeva.

Toga dana granata ispaljena sa srpskih položaja je ubila devet civila koji su se okupili na dženazi Fatime Jusić na mjesnom mezarju, a dvadeset teže ili lakše je ranila. Masakriranje civila u opkoljenom Sarajevu na mjestima masovnog okupljanja ljudi, poput okupljanja na sahranama, u redu za vodu ili za kruh, te na tržnicama je bila uobičajna praksa srpske vojske tokom opsade. Sličan masakr tokom dženaze dogodio se i u Budakovićima.

Foto: Press Općine Novi Grad Sarajevo

Poginuli u masakru

Tog dana na mezarju u Boljkovom Potoku su poginuli: Asim Cvrk, Meho Čakarić, Alija Čaušević, Imšir Kerla, Mustafa Karajčić, Ibrahim Šehović, Ramo Veljan, te dvije neidentificirane osobe.

Foto: Press Općine Novi Grad Sarajevo

Da se ne zaboravi i ne ponovi!

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...