BOLJI NISMO PRONAŠLI: Spremite kolač sa šljivama koji se topi u ustima

Ovaj kolač se brzo i jednostavno pravi, a toliko je dobar da se topi u ustima.

  • Gastro

  • 29. Sep. 2021  29. Sep. 2021

  • 0

Kora

  • 250 grama brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • 100 grama šećera
  • 100 grama putera
  • jedno jaje
  • jedna vrećica vanilin šećera.

Krema

  • jedan puding od vanilije
  • 400 ml mlijeka
  • 4 kašike šećera
  • 200 grama kisele pavlake sa 20% mliječne masti.

Priprema

Kora

Prvo pomiješajte brašno sa praškom za pecivo. U zdjelu dodajte pripremljeno brašno i u sredini napravite udubinu. Nastavite dodavati istopljeni i prohlađeni puter, šećer, jaje i vanilin šećer i sve pomiješajte kuhačom. Dalje nastavite miješati rukom.

Trećinu tijesta odvojite, napravite lopticu i zamotajte u prozirnu foliju te stavite u hladnjak. Preostali dio tijesta stavite na masni papir, zatim na njega postavite drugi masni papir i valjajte ga na dimenzije tepsije. Možete povremeno ivice tijesta potiskivati ravnalom da biste dobili ravnije stranice.

Tepsiju prečnika 19×30 cm pouljite i pobrašnite. Tijesto pomoću valjka prebacite u tepsiju. Prstima lagano utapkajte ivice, koliko je to potrebno.

Krema

Prvo šljive operite, iščetvrtajte i izvadite im koštice. To je potrebno uraditi prije pripreme kreme, jer se šljive slažu na vruću kremu. Puding pomiješajte sa malo mlijeka. Ostatak mlijeka, zajedno sa šećerom, stavite kuhati. Kada mlijeko prokuha, sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljeni puding.

Vratite puding da se kuha. Čim puding sklonite sa strane, odmah umiješajte kiselu pavlaku. Odmah kremu rasporedite po tijestu.

Slaganje

Poslažite šljive na vruću kremu. Na kraju ih lagano utisnite. Posipajte šećer preko šljiva. Zatim posipajte cimet. Tijesto izvadite iz frižidera i  naribajte po šljivama. Kolač stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stepeni, oko 50 minuta. Pečeni kolač ostavite da se ohladi. Prije rezanja, kolač (po želji) posipajte šećerom u prahu, prenosi Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...