Gastro
OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Napravite domaći kolač od šljiva i oduševite ukućane… (VIDEO)
13. Okt. 20200
Ovaj kolač se brzo i jednostavno pravi, a toliko je dobar da se topi u ustima.
Gastro
29. Sep. 2021 29. Sep. 2021
0
Kora
Krema
Priprema
Kora
Prvo pomiješajte brašno sa praškom za pecivo. U zdjelu dodajte pripremljeno brašno i u sredini napravite udubinu. Nastavite dodavati istopljeni i prohlađeni puter, šećer, jaje i vanilin šećer i sve pomiješajte kuhačom. Dalje nastavite miješati rukom.
Trećinu tijesta odvojite, napravite lopticu i zamotajte u prozirnu foliju te stavite u hladnjak. Preostali dio tijesta stavite na masni papir, zatim na njega postavite drugi masni papir i valjajte ga na dimenzije tepsije. Možete povremeno ivice tijesta potiskivati ravnalom da biste dobili ravnije stranice.
Tepsiju prečnika 19×30 cm pouljite i pobrašnite. Tijesto pomoću valjka prebacite u tepsiju. Prstima lagano utapkajte ivice, koliko je to potrebno.
Krema
Prvo šljive operite, iščetvrtajte i izvadite im koštice. To je potrebno uraditi prije pripreme kreme, jer se šljive slažu na vruću kremu. Puding pomiješajte sa malo mlijeka. Ostatak mlijeka, zajedno sa šećerom, stavite kuhati. Kada mlijeko prokuha, sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljeni puding.
Vratite puding da se kuha. Čim puding sklonite sa strane, odmah umiješajte kiselu pavlaku. Odmah kremu rasporedite po tijestu.
Slaganje
Poslažite šljive na vruću kremu. Na kraju ih lagano utisnite. Posipajte šećer preko šljiva. Zatim posipajte cimet. Tijesto izvadite iz frižidera i naribajte po šljivama. Kolač stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stepeni, oko 50 minuta. Pečeni kolač ostavite da se ohladi. Prije rezanja, kolač (po želji) posipajte šećerom u prahu, prenosi Hayat.
Vijesti
DIREKTOR IZIZ-a MUAMER DŽANANOVIĆ ZA "SB": Kako Srbija i RS sistemski rade na negiranju genocida u Srebrenici i drugih zločina
Prije 16 min0
Zdravlje
OBRATITE PAŽNJU: Ovo su tri znaka da ne unosite dovoljno proteina
Prije 21 min0
Ekonomija
OKONČANA VELIKA AKVIZICIJA DOMAĆEG GIGANTA: AS Holding postao većinski vlasnik Bosnalijeka
Prije 22 min0
Sport
NA REHABILITACIJI JE: Prva fotografija legendarnog košarkaša nakon nesreće (FOTO)
Prije 31 min0
Gastro
DOBRA, STARA, PREUKUSNA, JEFTINA I S TRI LOVOROVA LISTA: Napravite još ovo popodne čorbu od...
29. Jun. 20250
Gastro
NAJUKUSNIJI KROMPIR IZ RERNE: Samo tri začina su dovoljna za potpuni gastro-užitak u svako doba dana
Prije 14h0
Gastro
ZOVU JE KRALJICOM LJETA: Lubenica je niskokalorična vitaminska "bomba", a njene zdravstvene prednosti su brojne
Prije 20h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.