AFERA KOJA PRELAZI ENTITETSKU GRANICU: Bolnice u FBiH kupovale kiseonik od istih firmi kao i u RS-u

Prema dostupnim podacima, “Istrabenz plini” snabdijeva i Dom zdravlja u Zenici kiseonikom za liječenje pacijenata.

  • Društvo

  • 29. Sep. 2021  29. Sep. 2021

  • 0

Nakon pokretanja priče o nabavci kiseonika za liječenje pacijenata u Republici Srpskoj, Buka je donijela podatke o nabavkama kiseonika od neovlaštenih firmi i u Federaciji BiH.

Kako piše Buka na osnovu podataka do kojih su došli, na isti način kao i u Republici Srpskoj, pojedine zdravstvene ustanove su nabavljale kiseonik i u Federaciji BiH. Navedeno je da je tako bolnica u Orašju medicinski kiseonik kupovala od firme “istrabenz plini” iz Breze. Zadnji ugovor između ove firme i bolnice u Orašju je potpisan u julu ove godine na 40.000 KM.

Prema dostupnim podacima, “Istrabenz plini” snabdijeva i Dom zdravlja u Zenici kiseonikom za liječenje pacijenata.

“Ono što je jasno vidljivo uvidom u dokumentaciju Agencije za lijekove, ova firma nije registrovana ni kao proizvođač, ni kao veleprometnik, te ne može vršiti distribuciju medicinskog kiseonika zdravstvenim ustanovama”, piše ovaj portal.

altIzvor : Podaci do kojih je portal Buka došao

Kako dalje navode, osim ovih, kiseonik od neregistrovanih firmi za taj posao u Agenciji za lijekove nabavljaju i druge ustanove.

“Tako od laktaške firme ‘Kras’, koja isporučuje kiseonik i nekim bolnicama u RS, a nije registrovana u Agenciji za lijekove, medicinske gasove, pa i kiseonik nabavlja bolnica u Sanskom Mostu. Inače, obje ove firme su registrovale uvoz kiseonika, ali nikad nisu dobile dozvole Agencije za lijekove za njegov promet”, istaknuto je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...