KLUPKO SE ODMOTAVA: Ko je u UKC-u odlučivao ko će se liječiti medicinskim a ko industrijskim kiseonikom?!

Predmet koji se tiče afere "kiseonik", nakon istrage entitetskog tužilaštva predat je nadležnom Okružnom tužilaštvu Banja Luka, a u izvještaju je navedeno da postoji osnovana sumnja za nekoliko krivičnih djela.

  • Hronika

  • 17. Apr. 2022  17. Apr. 2022

  • 2

Na Okružnom tužilaštvu je i da utvrdi kako su se raspoređivale količine nelegalno nabavljenog medicinskog kiseonika, odnosno ko je na UKC-u i na koji način odlučivao o tome koji pacijent će se liječiti medicinskim, a ko će dobiti industrijski kiseonik, odnosno za koga je konkretno bila rezervisana minimalna količina medicinskog kiseonika, piše RTV BN.

Predmet koji se tiče afere "kiseonik", nakon istrage entitetskog tužilaštva predat je nadležnom Okružnom tužilaštvu Banja Luka, a u izvještaju je navedeno da postoji osnovana sumnja za nekoliko krivičnih djela.

Sada je na potezu tužiteljica Gordana Mijatović, koja je zadužila predmet.

Iako su mediji bliski režimu objavili da nema afere i da su direktor UKC-a Vlado Đajić, vlasnik firme TGT Laktaši Stanislav Čađo i ministar zdravlja Alen Šeranić oslobođeni odgovornosti, ipak to nije tako.

Javno tužilaštvo RS-a (specijalno) utvrdilo je da postoji osnov sumnje da su Vlado Đajić, Stanislav Čado i drugi počinili krivična djela protiv zdravlja ljudi, te protiv privrede i platnog prometa.

Za takva krivična djela je nadležno Okružno javno tužilaštvo Banja Luka i zbog tog je njima i dostavljen cjelokupan predmet radi preuzimanja daljih istraživanjih radni i vještačenja u cilju procesuiranja osumnjičenih lica.

Na osnovu izuzete dokumentacije iz UKC-a RS-a, Specijalno tužilaštvo je utvrdilo da je u periodu od 01.02.2021. do 01.9.2021. godine u toj zdravstvenoj instituciji potrošeno oko milion kilograma tehničkog kiseonika, a medicinskog samo 25.000 kilograma.

alt

Na osnovu pribavljenih materijalnih dokaza, također je utvrđeno da se raspisivanje tendera od UKC-a odnosilo 90% na tehnički kiseonik a zanemarljiva količina na medicinski kiseonik.

Istražnim radnjama, Specijalno tužilaštvo je također utvrdilo da je firma TGT iz istih cisterni snabdijevala ne samo UKC, nego i druga pravna lica van zdravstvene djelatnosti, poput Jelšingrada i Ferosilicija, za potrebe industrijske proizvodnje.

Dokumentacijom pribavljenom od Agencije za lijekove BiH, utvrđeno je i da je TGT isporučio UKC-u i određene količine medicinskog kiseonika, iako za to nisu imali potrebnu dozvolu, kao i da je TGT bavio dijelom proizvodnog procesa medicinskog kiseonika za šta također nije imao dozvolu.

alt

Na Okružnom tužilaštvu je i da utvrdi kako su se raspoređivale količine nelegalno nabavljenog medicinskog kiseonika, odnosno ko je na UKC-u i na kojim način odlučivao o tome koji pacijent će se liječiti medicinskim, a ko će dobiti industrijski kiseonik, odnosno za koga je konkretno bila rezervisana minimalna količina medicinskog kiseonika.

Dalja istraga bi tek trebalo da bude proširena kako na pacijente, tako i na zaposlene na UKC-u, a priča o tome kako su Đajić i drugi oslobođeni odgovornosti je tek pokušaj političkog i medijskog pritiska na Okružno tužilaštvo.

U izvještaju koji se trenutno nalazi kod okružne tužiteljice Gordane Mijatović jasno su navedena krivična djela za koja postoje i osnovana sumnja i dokumentacija i drugi dokazi.

Tako je Okružnom tužilaštvu Banja Luka, nakon obavljene istrage i dostavljenog izvještaja od Javnog tužilaštva RS-a, pripao zadatak da rasvijetli aferu "kiseonik", za koju su mnogi kazali da je zo počinjeni zločin nad sopstvenim građanima koji su se liječili tehničkim umjesto medicinskog kiseonika, kako je to propisao zakon.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...