ERDOGAN NAKON SASTANKA S PUTINOM: "Turska ne bi morala kupovati ruski S-400 da joj je SAD prodao..."

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan odbacio je tvrdnje da turska kupovina ruskog odbrambenog sistema S-400 ugrožava NATO te je poručio da Turska ne bi ni morala kupovati te sisteme da su joj Amerikanci prodali odbrambeni sistem Patriot, prenosi Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 30. Sep. 2021  

  • 1

List “New York Times“ objavio je dio intervjua u kojem je turski predsjednik Erdogan govorio o kupovini ruskog odbrambenog sistema S-400. Tekst je objavljen nakon vijesti o jučerašnjem sastanku Erdogana sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju.

Erdogan je odbacio sve tvrdnje da turska kupovina sistema S-400 potkopava vojni savez NATO-a.

“Turska kupuje oružje za sebe“, kazao je Erdogan i podsjetio da su pravo Turske na izbor dobavljača oružja svojevremeno potvrdili i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i tadašnji američki predsjednik Donald Trump.

Kazavši da je Turska prethodno tražila da joj SAD proda odbrambeni sistem Patriot, Erdogan je kazao da njegova zemlja ne bi ni morala kupovati sisteme S-400 da su joj Amerikanci prodali Patriot.

“Turska ima pravo i može jačati svoju odbranu koliko to želi“, poručio je Erdogan i dodao da Turska i SAD imaju jake historijske veze i da je potrebno očuvati i jačati te bilateralne odnose.

Uporedo s tim, turski predsjednik Erdogan je u intervjuu za CBS kazao da će Turska i dalje kupovati odbrambene sisteme od Rusije.

“U budućnosti se niko neće moći miješati u smislu kakve odbrambene sisteme nabavljamo, iz koje zemlje i na kojem nivou. Niko se ne može miješati u to. Mi smo jedini koji donosimo takve odluke“, rekao je Erdogan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...