„MILORAD JE ISTI, SAMO SU SAGOVORNICI NOVI”: Dodik je na referendum do sada pozvao 40 puta, a prvi put...

...je to glasno izgovorio 2006. godine.

  • Politika

  • 02. Okt. 2021  02. Okt. 2021

  • 5

Ima plan, nema plan. A u rukavu uvijek spreman isti as - otcjepljenje, nezavisnost, referendum. Svaki put druga riječ, ali značenje isto. Isti nije rok. Posljednji je 2030. godina. Do tada će, tvrdi Dodik, Republika Srpska biti nezavisna. Kaže, ne boji se sankcija.

“Mi govorimo o otcjepljenju kao o rješenju koje će se samo od sebe nametnuti, imajući u vidu da u Bosni i Hercegovini ništa ne može da se dogovori. Ali mi nemamo nikakav plan i niko nije napravio nikakav plan”, kaže Dodik.

Samo dva sata kasnije plan, čini se, postoji. A postoji i rok. Novi: “Gdje je RS 2030. godine? Ja vjerujem da ćemo mi biti nezavisna država”, rekao je Dodik.

“Mile Dodik nekome da govori o referendumu je besmisleno, jer to je pet puta iskoristio, a to nije održao”, ističe politički analitičar Dušan Janjić.

Pet puta osam! Da budemo konkretni. Dodik je na referendum do sada pozvao 40 puta. Želju za otcjepljenjem prvi put glasno je izgovorio 2006. No, 15 godina kasnije karta i dalje ista. Isti i Dodik. Samo sagovornici novi.

Posljednji - Gabriel Esckobar. U BiH prije stigla najava američkih sankcija nego on. Ali Dodik se, kaže, ne boji.

“Ovo je stenogram tog razgovora: ‘Moram ti reći da su nove sankcije prema Balkanu predviđene i za one koji opstruišu, i ne samo one koji politički opstruišu napredak nego i one koji imaju korist od tog. Molim vas, pošto ja neću sada javno da koristim tu riječ, evo šta je odgovorio Milorad Dodik”, pa je pokazao dio stenograma na kome piše da je Esckobaru odgovorio: “J*** mi se za sankcije. To sam prošao već. Ako hoćeš sa mnom razgovarati nemoj mi prijetiti.”

Onaj koji prijeti ne voli da mu prijete. Sankcije su, jasno je iz tvita Ambasade SAD-a, ekonomska izolacija RS-a. Entiteta kojim gospodari Dodik. No, veći strah od udara na entitetski je onaj od udara na njegov džep.

“Američke sankcije koje on već ima pogađaju prije svega finasije i to one na teriotoriji Amerike. Evropske sankcije koje će biti uvedene njemu i njegovim saradnicima, a to je dosta ozbiljan krug saradnika, pokrivaju prije svega finansijske bankovne račune, kompanije, imovinu”, navodi Janjić.

Bez obzira na to, u javnosti, po staroj matrici, nije kriv on. Krivi su drugi.

“Da li je to opozicija u RS-u, da li su to partije u Federaciji, da li je to međunarodna zajednica, nije ni važno. Prosto, bilo bi dobro da je neko drugi krivac jer je jasno da ni njemu ne odgovara ovakvo stanje”, ocjenjuje sociolog Srđan Puhalo.

Ali ga ponavlja. Pa, tako i blokade. Dan radi, dan ne radi. Dan se pravda.

“Moje ili učešće naših predstavnika na sastancima u Sarajevu ne znači deblokadu”, poručuje.

Sastanci možda ne, djela, ipak, znače.

“Usvojili smo odluku o privremenom finansiranju. Tegeltija je išao na sastanak s Merkel u Albaniju. Otvaramo most s prvom ženom EU. Ja ne vidim tu neke velike blokade. Tu se, ustvari, sva ta opasna retorika koju možemo čuti od Milorada Dodika pokazuje kao pucanj iz prazne puške”, ističe Puhalo, piše FTV.

I pucaće u prazno, još. Barem do narednih izbora. Prema paroli zavadi pa vladaj. Uznemiri narod, pa ga onda štiti. Od neprijatelja, jer ih je, prema Dodikovoj priči, mnogo. Njih više, a on jedan. Čuvar RS-a. Recept davno isproban. Pitanje je samo ima li barem taj recept, ako već nema referendum, rok trajanja?

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...