DODIKOVO PISANJE UZ VJETAR: Kao da je osnovac, tužakao Komšića Der Leyenovoj...

...Michelu, a nije zaboravio ni Janšu.

  • Politika

  • 04. Okt. 2021  04. Okt. 2021

  • 20

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pisma predsjedniku Evropske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Evropskog savjeta Charlesu Michelu, premijeru Slovenije Janezi Janši u kojem je, povodom Samita EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan 6. oktobra na Brdu kod Kranja, ukazao da BiH nije donijela odluku o učešću na ovom skupu, niti je imenovala delegaciju i definisala platformu.

Ukazavši na značaj ovog samita za budućnost regiona i BiH, kao i činjenicu da će se usvajati platforma o kojoj niko u BiH nije zauzeo stav, Dodik je naglasio da je to u direktnoj nadležnosti Predsjedništva BiH, ali da uopće nije zakazana sjednica na kojoj se o svemu tome trebalo razgovarati.

"U skladu sa tim, svaki vid učešća na bilo koji način smatramo kršenjem Ustava BiH i poslovnika o radu Predsjedništva BiH", poručio je Dodik i podsjetio da su sva spoljnopolitička pitanja u direktnoj nadležnosti Predsjedništva BiH i o svakom pitanju potrebno je postići konsenzus u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, prenosi Srna.

S obzirom na činjenicu da je predsjedavajući Željko Komšić najavio svoj odlazak na Samit iako nisu sprovodeni neophodni zakonski uslovi predviđeni Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, Dodik je pojasnio da prema Poslovniku, Ustavu i zakonskim regulativama kojim se uređuje rad Predsjedništva i pojavljivanje članova na skupovima regionalnog i međunarodnog karaketra potrebno je sazvati sjednicu Predsjedništva BiH da bi se konsenzusom donijela odluka o delegaciji koja će predstavljati BiH na tim skupovima.

"Budući da je ovaj put izostala zakonom predviđena procedura sazivanja sjednice, ponašanje Komšića je protivpravno i grubo kršenje postojećih zakonskih okvira u vezi sa nadležnostima Predsjedništva BiH te da je o tome potrebno raspraviti i izjasniti se", istakao je Dodik.

Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...