VUČIĆEV MINISTAR FINANSIJA U VELIKIM PROBLEMIMA: Evropska komisija pozvala da se raguje zbog njegova 24 stana

U pitanju je "međunarodna istraga izvana" koju EU prati sa interesovanjem, jer se bavi pitanjima koje su za Brisel od velike važnosti.

  • Regija

  • 04. Okt. 2021  04. Okt. 2021

  • 0

Evropska komisija kaže da je zainteresovana za borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza, na svim nivoma, ali da nije u poziciji da daje komentare ili djeluje u bilo kom konkretnom slučaju koji se navodi u "Pandorinim papirima". Evropska komisija poziva nacionalne vlasti i pravosudne sisteme da reguju u konkretnim slučajevima, prenosi Direktno.rs.

"Pozivamo nadležne vlasti na nacionalnim i regionalnim nivoima da reaguju po pitanju individualnih slučajeva, a njihovi pravosudni sistemi da ispune svoje obaveze po ovom pitanju", kaže glasnogovornica Evropske komisije Dana Spinant.

Povodom "Pandorinih papira" koje otkrivaju tajne off shore poslove velikog broja najviših zvaničnika iz 90 zemlja širom svijeta, među kojima je i srbijanski ministar finansija Siniša Mali, koji se našao u društvu premijera Češke, Andreja Babiša i nekadašnjeg komesara EU, Johna Dalija, u Briselu kažu da se "ne bave se pojedinačnim slučajevima", a da im je "teško da daju sveobuhvatni odgovor" kada je riječ o bilo kakvim dokazima o učešću ovih ljudi u navedenim aktivnostima.

Navodi se da je u pitanju "međunarodna istraga izvana" koju EU prati sa interesovanjem, jer se bavi pitanjima koje su za Brisel od velike važnosti.

U EK dodaju da oni rade na jačanju zakonodavstva unutra EU kako bi se obezbijedili najviši standardi transprentnosti i pravičnosti poreznih sistema na čemu također insitiruju i u međunaordnoj saradnji sa partnerima.

"Borba protiv zloupotrebe i izbjegavanja poznih obeveza sada bitnija nego ikada kako bi se troškovi nastali kao posljedica pandemije covid-19 ravnomjerno podijelili među poreznim obveznicima i time ojačao privredni oporavak", zaključuju u Komsiji.

U Briselu dodaju da je EU veoma napredovala prethodnih godina u oblastii poreznih zakona kako unutar EU 27 tako i u saradnji sa partnerima širom svijeta, kao u borbi protiv pranja novca.

Pandorini papiri otkrivaju tajne off shore poslove 35 svjetskih lidera, uključujući sadašnje i bivše predsjednike, premijere i šefove država. Oni također otkrivaju tajne finansije više od 300 drugih javnih zvaničnika, poput ministara u vladi, sudija, gradonačelnika i vojnih generala u više od 90 zemalja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...