KOMŠIĆ ODMAH STAVIO DO ZNANJA TEGELTIJI: "Zastupnici DF-a glasat će protiv!"

Predsjednik Demokratske fronte i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je danas da će zastupnici Demokratske fronte glasati protiv zahtjeva za smjenom ministra odbrane BiH Sifeta Podžića.

  • Vijesti

  • 05. Okt. 2021  05. Okt. 2021

  • 7

Izjava Komšića uslijedila je nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija donio odluku o smjeni ministra Podžića.

“Predsjedavajući Savjeta ministara, koji je odgovoran za usklađivanje ustavnih odnosa Savjeta ministara sa radom Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, entitetima i Brčko Distriktom, kao i za usklađivanje rada Savjeta ministara, Odluku o smjeni ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića donio je nakon što je ministar Podžić prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja i jednostranim potezima narušio vladavinu prava i unutrašnje povjerenje, te diplomatske odnose i inostranu saradnju. Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija Odluku o smjeni ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića uputio je Parlamentarnoj skupštini BiH”, saopćeno je ranije iz Vijeća ministara BiH.

Kako ide postupak smjene ministra

Predsjedništvo BiH može predložiti smjenu predsjedavajućeg Vijeća ministara. Ako Parlamentarna skupština BiH izglasa nepovjerenje predsjedavajućem, Vijeće ministara daje ostavku u cjelini, ali dužnost obavlja do potvrde novog predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara.

Predsjedavajući Vijeća ministara može pokrenuti postupak za smjenu ministra i zamjenika ministra. Ako Parlamentarna skupština donese odluku o potvrdi smjene ministra ili zamjenika ministra, predsjedavajući Vijeća ministara dužan je u skladu sa postupkom predviđenim članom 10. ovoga zakona imenovati novog ministra, odnosno zamjenika ministra.

Parlamentarna skupština također može, na svoju inicijativu, izglasati nepovjerenje Vijeću ministara. U oba slučaja primjenjuje se postupak iz čl. 9. i 10. ovog zakona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...