BIBER, ALI MALO DRUGAČIJI: Začin koji “ubija” sve loše bakterije u hrani

Sečuanski papar u zrnu najbolje je lagano tostirati u tavi pa potom samljeti u mužaru.

  • Jeste li znali

  • 06. Okt. 2021  06. Okt. 2021

  • 0

Sečuanski papar naziva se još kineski korijandar, a sastavni je dio azijske kuhinje. Ima limunastu notu koja se dobro kombinira sa slanim i slatkim jelima…

Sečuanski papar važan je začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi za začinjavanje slanih i slatkih jela. Osim lagane ljutine, nema baš poveznice s klasičnim paprom.

Dobija se od dvije vrsta biljaka iz roda Zanthoxylum, zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinira s gljivama i mahunarkama, ali i egzotičnim slasticama, piše Večernji.hr.

U narodnoj kineskoj medicini taj se začin stoljećima koristio kao uništavač loših bakterija, pa je posebno popularan među siromašnijim stanovništvom, koje katkad ne može birati porijeklo i svježinu namirnica.

Usto, ljuti su začini poznati i kao “čistači crijeva”, koja čiste od neželjenih nametnika. Novija istraživanja pokazala su da je ovaj začin izvrstan alat u mršavljenju te suzbijanju celulita. Kako ga upotrebljavati?

Sečuanski papar u zrnu najbolje je lagano tostirati u tavi pa potom samljeti u mužaru. Za začinjavanje jela koriste se samo ljuske, a blistava crna zrna bacaju se jer imaju gorak okus i teksturu nalik na pijesak koja može upropastiti okus hrane.

Začin se obično dodaje na kraju kuhanja, a osobito se dobro kombinira sa zvjezdanim anisom te đumbirom u pripremi azijskih slastica.

U kombinaciji s čilijem u prahu dobiva se moćna kombinacija za začinjavanje egzotičnih jela. Neki tvrde da sečuanski papar u ustima izaziva senzacije slične gaziranim pićima.

Nakon konzumacije može se primijetiti peckanje, otupjelost i lagano “zujanje”. Pripazite u doziranju jer ovaj papar ima alkalnu pH-vrijednost, pa veće konzumacije mogu izazvati trnce i obamrlost usana.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...