KOLUMNA AVDE AVDIĆA: "Dodik je mačka stjerana u ćošak i agresivnost mu je jedini način da pokuša izaći iz klopke"

Da visoki predstavnik nije baš najbolje shvatio razliku između “Otvorenog Balkana” i “otvorenog tržišta”, pokazale su diplomate Evropske unije u Sloveniji, na Samitu zemalja EU i Zapadnog Balkana

  • Mini market

  • 07. Okt. 2021  

  • 4

Kada ovaj tekst bude objavljen, Milorad Dodik će biti na putu za Beograd. Tačno u podne, u prostorijama Udruženja novinara Srbije, govorit će na tribini – “Samostalnost Republike Srpske”, a svoje će ideje već, naravno, ispričati na TV Pink. Ne vjerujem da će saopćiti nešto novo, nešto što proteklih mjeseci i godina nije govorio, čak ne mislim da će promijeniti rokove. A svi, manje-više, znamo šta je Dodikov konačni cilj.

SLAMKA SPASA

Otkako je, zbog afere kisik, počeo ostajati bez daha, i otkako je Dragan Lukač, zaobilazeći direktora Policije RS-a Sinišu Kostreševića, počeo hapsiti njegove i Stevandićeve kadrove u zdravstvu RS-a, Milorad Dodik je postajao sve radikalniji u svojim stavovima glede otcjepljenja. Jer ta priča mu je posljednja slamka spasa. Ako se pitate da li Milorad Dodik ima hrabrosti da radikalnu priču zamijeni radikalnim potezima, vjerujte da ima. On je, zapravo, mačka stjerana u ćošak i agresivnost mu je jedini način da pokuša izaći iz klopke u koju je upao.

Visoki predstavnik Christian Schmidt očito nije svjestan situacije u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina. U nedostatku medijske pažnje u Sarajevu, Schmidt je otputovao u Beograd da, govorom na kojekakvim Vučićevim manifestacijama, pokuša kod predsjednika Srbije isposlovati kakvu-takvu vlastitu relevantnost. I onda je, pokazujući još jednom da je limitiran diplomata, ispalio riječi podrške Vučićevom projektu poznatom kao “Otvoreni Balkan”.

”Visoki predstavnik smatra da je u najboljem interesu BiH da ne zatvori vrata drugim regionalnim inicijativama, uključujući i Otvoreni Balkan, a da prethodno ne razmotri njihov potencijalni doprinos političkoj klimi koja pogoduje miru, stabilnosti, ubrzanom demokratskom i društveno-ekonomskom razvoju, te ostvarivanju zajedničkih interesa i strateških ciljeva. Najbolje je proširiti takve inicijative na svih šest zemalja Zapadnog Balkana. Važno je da one donose dodatnu vrijednost ekonomiji i građanima”, kazao je kolegama iz Oslobođenja koje su zatražile službeni stav o ovoj ideji.

Da visoki predstavnik nije baš najbolje shvatio razliku između “Otvorenog Balkana” i “otvorenog tržišta”, pokazale su diplomate Evropske unije koje su u Sloveniji, na Samitu zemalja EU i Zapadnog Balkana, usvojile deklaraciju u kojoj se ne pominje termin “Open Balkan”. Jedinstveno tržište – da, ali “Otvoreni Balkan” – ne.

Šta bi to, recimo, značilo u kontekstu Dodikovih prijetnji otcjepljenjem? Otvoreni Balkan, ukratko, podrazumijeva brisanje granica između država Zapadnog Balkana. I to brisanje granica u trenucima kada službeni Beograd upravlja Vladom u Podgorici, i kada Milorad Dodik intenzivira priču o otcjepljenju Republike Srpske. Zamislite situaciju, a nije teško, da se Granična policija povuče sa istočne granice BiH i da taj pogranični dio između BiH i Srbije kontroliše isključivo MUP Republike Srpske. I onda zamislite, a i to nije teško, da Milorad Dodik pošalje svoju Žandarmeriju na entitetsku liniju gdje bi bili uspostavljeni punktovi. Liči li vam to na srpski svet, koji je, kako nedavno reče srbijanski ministar policije Aleksandar Vulin, “zadatak ove generacije političara”?

DRUŽENJE SA ČOVIĆEM

Milorad Dodik danas u Beogradu govori o “samostalnosti Republike Srpske”. Christian Schmidt je prije dva dana u Beogradu pozdravio inicijativu “Open Balkan”. Schmidtova stvarna šefica Angela Merkel je posljednje dane svog mandata potrošila na pružanje podrške Aleksandru Vučiću. A Aleksandar Vučić se protekla dva dana družio sa Draganom Čovićem razgovarajući o Dejtonskom sporazumu.

Možda su ovo samo puke slučajnosti, ali “izdaja” Ukrajine Sjevernim tokom II morala bi biti opomena za ove i buduće dane. Opomena onima koji su zaboravili čuvenu komunističku krilaticu da “neprijatelj nikad ne spava”. Ili onima koji bi, poput bivšeg reisu-l-uleme Mustafe Cerića, većinski bh. narod pretvorili u skupinu kojom bi upravljao balkanski Ramzan Kadirov.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...