ŠOK ZA EUROPSKU UNIJU: Ostaje li EU bez još jedne zemlje članice?

Takva presuda ide izravno protiv jednog od temeljnih načela, zahvaljujući kojemu EU uopće funkcionira, a to je načelo supremacije europskih propisa nad nacionalnim propisima.

  • Svijet

  • 08. Okt. 2021  

  • 14

Poljska je ušla u dosad najveću konfrontaciju s Europskom unijom, koja bi mogla imati dalekosežne posljedice ne samo za tu zemlju nego i za samu Uniju. Ustavni sud Poljske presudio je da su neki zakoni EU u suprotnosti s Ustavom te države. I da europski propisi i presude Suda Europske unije nemaju primat nad ustavnim zakonima Poljske.

Takva presuda ide izravno protiv jednog od temeljnih načela, zahvaljujući kojemu EU uopće funkcionira, a to je načelo supremacije europskih propisa nad nacionalnim propisima.

- Proglašavanjem europskih ugovora nekompatibilnim s poljskim zakonima, nelegitimni Ustavni sud u Poljskoj doveo je zemlju na put prema Polexitu - komentirao je jedan od europarlamentaraca Europske pučke stranke, Jeroen Lenaers. Ustavni sud Poljske smatra se u ostatku EU nelegitimnim jer je konzervativna poljska vlada provela niz političkih imenovanja njegovih sudaca. A Polexit bi bio poljska verzija Brexita, odnosno varijacija na temu prvog izlaska jedne države članice iz Europske unije. - Ovo je pravna revolucija - komentirao je Rene Repasi, profesor međunarodnog i europskog prava na Sveučilištu Erasmus u Rotterdamu. - Doduše, riječ je o zarobljenom sudu, ali pravno govoreći, ovo je najdalji korak prema pravnom izlasku iz EU ikad usvojen od strane nekog nacionalnog suda - dodao je taj pravni stručnjak u komentaru na Twitteru. Iz Europske komisije poručili su da će o daljnjim koracima odlučiti nakon što analiziraju presudu, no sada je potpuno neizvjesno kako će Poljska dobiti novac iz fonda za oporavak od korona-krize, s čijim se odobrenjem odugovlačilo upravo zbog straha da je kršenje vladavine prava u Poljskoj toliko očito da se poljskoj vladi ne može povjeriti dosad najveći iznos iz proračuna EU, koji je ionako dosad bio izdašan prema Poljskoj, jednoj od najvećih neto primateljica iz fondova Unije. 




 

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...