TAKVA KATASTROFA SE NE PAMTI: Zastrašujuće podrhtavanje tla u smrt je odvelo čak 80.000 ljudi, sve je nestalo u trenu, a onda se horor nastavio…

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 08. Okt. 2021  

  • 0

Naša današnja priča vraća vas u 2005. godinu, u vrijeme zastrašujućeg zemljotresa koji je pogodio Kašmir.

Poznat i kao Južnoazijski potres ili Veliki pakistanski zemljotres, bio je to potres velikih razmjera sa centrom u Azad Kašmiru (Pakistanski Kašmir) i Sjeverozapadnoj pograničnoj proviniciji.

Dogodio se u 8 sati i 50 minuta prema pakistanskom standardnom vremenu dana 8. oktobra 2005. godine. Registriran je kao potres jačine 7,7 po Richteru, što ga čini sličnim onome koji je pogodio San Francisco 1906. godine, Kuetu 1935. godine, te Gudžarat 2001. godine.

Od 8. novembra, službeni izvještaj Vlade Pakistana o smrtnosti glasio je 79.000 mrtvih, dok službe govore o dodatnih 1.400 žrtava na indijskom dijelu Džamua i Kašmira, te četiri osobe koje su poginule u Afganistanu.

Nakog glavnog udara, uslijedilo je na stotine slabijih zemljotresa, a tlo se treslo mjesecima kasnije.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...