O NJOJ SE DANIMA PRIČA: Da li će vlast u FBiH moći spasiti domaćinstva od poskupljenja struje?

Proizvodna cijena struje Elektroprivrede BiH trenutno je do sedam puta manja nego što se ovaj energent može nabaviti na svjetskim berzama.

  • Ekonomija

  • 08. Okt. 2021  08. Okt. 2021

  • 0

Piše: Ernad Metaj

Struja za privredu u F BiH će sigurno poskupiti i tu Vlada F BiH osim adekvatnim programima subvencije ne može učiniti puno. Dok se čeka nastavak pregovora između Vlade FBiH, poslodavaca i Elektroprivrede BiH pojedine kompanije su morale potpisati ugovore o skupljem snabdijevanju strujom.

"Ljudi su morali potpisati jer im ističu ugovori. Kod nekih je to poskupljenje i do 112 posto, kod većine nešto manje. Mi se nadamo da ćemo u ponedeljak nači neko rješenje kojim sigurno niko neće biti zadovoljan, ali privredi se mora pomoći", rekao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca F BiH.

Proizvodna cijena struje Elektroprivrede BiH trenutno je do sedam puta manja nego što se ovaj energent može nabaviti na svjetskim berzama. Teoretski do poskupljenja ne bi moralo doći kada bi se moglo osigurati kontinuirano snabdijevanje iz vlastitih izvora, ali do poremećaja dolazi jer se desi da iz različitih razloga Elektroprivrede moraju kupovati dio struje.

"Ako objektivno sagledamo situaciju čini se da je malo mehanizama kojima se može zaustaviti poskupljenje osim ako Elektroprivrede ne žele svjesno ići u gubitak. Prema mojim informacijama Elektroprivreda BiH je već morala kupiti dio struje na međunarodnom tržištu, a da li će opet zavisi od hidrološke situacije i proizvodnje uglja", rekao nam je Amer Jerlagić, stručnjak iz oblasti energetike.

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) Edhem Bičakčić smatra da bez obzira na poskupljenje situacija za privredu nije previše alarmantna.

"Mi imamo veoma malo kompanija koje svoj proizvodni proces baziraju dominantno na struji. Kod većine udio struje je manji od goriva recimo, iznosi od pet do 10 posto, tako da je i poskupljenje i do 100 posto podnošljivo", smatra Bičakčić.

Iz Vlade F BiH za sada tvrde kako neće biti poskupljenja za domaćinstva, a naši sagovornici smatraju da se tu krije veći problem. Odavno je prisutan pritisak iz EU da se u F BiH struja građanima ne prodaje ispod njene proizvodne cijene.

"Dolazi vrijeme kada se mora prestati na ovaj način kupovati socijalni mir. Vlada treba da kreira programe subvencije za socijalno ugrožene, jer nismo svi u istoj situaciji. Ja imam dobra primanja i ne treba mi subvencija, ali je treba osigurati za one koji nemaju. Ne može se sve pokrivati preko leđa privrede", smatra Smailbegović.

Poslodavci očekuju da će se u ponedjeljak naći rješenje kojim će se ograničiti povećanje cijene kako bi se i onima koji su već potpisali nove ugovore korigovale cijene. Kako će se sve odraziti na životni standard još nema procjena, ali evidentno je da bi se trend poskupljenja u BiH mogao nastaviti.

(NAP) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...