MUKE OKO ZRAČNE LUKE: Ko treba dati suglasnost za izgradnju aerodroma u Trebinju? (VIDEO)

Izgradnja zračne luke u Trebinju koju će graditi bh. entitet RS i Srbija neće biti moguća bez suglasnosti Vijeća ministara i Predsjedništva BiH na Memorandum o suradnji za realizaciju ovog infrastrukturnog projekata.

  • Ekonomija

  • 10. Okt. 2021  10. Okt. 2021

  • 5

Stručnjaci za državnu imovinu smatraju da je memorandum politička zamka, jer je pitanje vlasništva nad državnim zemljištem, na kojem će se graditi zračna luka, u nadležnosti Parlamenta BiH.

Memorandum o saradnji između Srbije i Bosne i Hercegovine je praktično preduslov da bi se izgradilo sve što je kasnije potrebno i trenutno radimo na izmjeni zakonske procedure koja je neophodna da bi se projekat izgradnje aerodroma mogao sprovesti, kaže ministar transporta i komunikacija BiH.

VOJIN MITROVIĆ, ministar prometa i komunikacija BiH

„Memorandum će potpisati Ministarstvo transporta i Ministarstvo za infrastrukturu Srbije. Poslije potpisivanja memorandum dolazi na Savjet ministara koji bi ga trebao usvojiti, a zatim ga treba potvrditi Predsjedništvo BiH tako da je to završena procedura.“

Stručnjak za državnu imovinu Muharem Cero ukazuje na činjenicu da se aerodrom većim dijelom gradi na državnom šumskom zemljištu i to je sporno pitanje koje se, prije svega, mora riješiti, a u nadležnosti je Parlamenta BiH, kao titulara nad državnim zemljištem. Podsjeća da je državno zemljište pod zabranom raspolaganja, a Memorandum smatra političkom zamkom.

MUHAREM CERO, stručnjak za državnu imovinu

„Nadam se da Savjet ministara neće potpisati ovaj Memorandum, jer njegovim potpisivanjem na indirektan način bi se protumačilo da je BiH dala saglasnost RS i Srbiji da grade aerodromu Trebinju na način da bi vlasništvo nad aerodromom bilo u vlasništvu Srbije, a RS dodijelila svoje,a u suštini tuđe zemljište.“

U izgradnju aerodroma Trebinje Srbija će da uloži 50 miliona eura, a plan je da u uskoro bude završena eksproprijacija zemljišta, kako bi se počelo sa izradom projektno-tehničke dokumentacije i početkom građevinskih radova na proljeće. Završetak radova je planiran 2023. godine.

(BHRT)   

loading...

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...