DOŠLO JE VRIJEME ZA PROMJENE: "Ovo je period kada se bije bitka da li će BiH biti građanska država ili..."

Niko na svijetu nema ovoliku birokratiju, izjavio je Ivo Komšić

  • Mini market

  • 11. Okt. 2021  11. Okt. 2021

  • 1

Izmjene Ustava ponovo su aktuelna tema među bh. političarima i intelektualcima, sa jasnim zaključkom da su one nužne. Prvi predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1996. Miro Lazović smatra da je svima jasno kako je nakon 25 godina dejtonske BiH došlo vrijeme za promjene.

CJELOVITA BIH

- To je činjenica koju nagovještavaju i strani zvaničnici, prije svega američka administracija, da se mora ući u ograničene izmjene Ustava BiH. Formula na kojoj živi BiH ovih 25 godina suprotstavlja se onom referendumskom pitanju koje su građani izglasali, a to je da žele živjeti u cjelovitoj BiH, kazao je Lazović na skupu u Mostaru u organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatskog narodnog vijeća (HNV), Srpskog građanskog vijeća (SGV), Foruma parlamentaraca BiH 1990 i Mostarskog kruga.

Uklanjanje diskriminacionih odredbi Ustava BiH omogućilo bi dalji napredak zemlje i gradnju puta ka EU i NATO-u

Dodaje da prema formuli dva entiteta i tri naroda BiH ne može opstati kao država.

- Nije to ni formula tri entiteta i tri naroda, već se mora graditi kao građanska država. Mislim da je ovo period kada se bije bitka da li će BiH biti građanska država ili će ostati država etničkog kolektiviteta, ističe Lazović.

Bivši gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je da odgovornost za izmjene Ustava snosi više aktera od bh. političara, nevladinih organizacija, građana i međunarodne zajednice koja je propisala dva ustava.

Pobrić kaže da je BiH u postdejtonskom periodu, odnosno krizi čiji su ishodi potpuno neizvjesni

- Da bi država bila funkcionalna, ne možemo imati ovoliko nivoa vlasti koje se prepliću međusobno, gdje nadležnosti nisu razdvojene. Prema Ustavu, postoji mogućnost blokade naših institucija i nalazimo se u tom stanju. Imamo neracionalnu državu zbog pet nivoa vlasti, nijedna država na svijetu nema ovoliku birokraciju i ovoliki odliv društvenog bruto proizvoda. Svi da radimo, ne možemo naraditi ovoj administraciji kolika je i koliko može potrošiti. Ovo ni Švedska ni Njemačka ne bi mogle podnijeti. Nedemokratska država znači da nismo jednaki, građani u RS-u i u Federaciji nisu jednaki. U RS-u imate aktivno pravo glasa, ali ne možete biti birani ako niste Srbi. Slično je i u Federaciji, Srbin ne može biti biran u Predsjedništvo iz Federacije, već mora biti građanin RS-a, pojasnio je Komšić.

MOGUĆNOST ZLOUPOTREBE

Da su u ovom trenutku izmjene Ustava, čak i minimalne, nemoguće bez značajnog utjecaja međunarodne zajednice, mišljenja je profesor ustavnog prava Nurko Pobrić.

- Taj utjecaj nije očekivati, tako da sam ja, blago rečeno, pesimista u tom pogledu. Mislim da do ustavnih promjena u skorom periodu neće doći. One su bile nužne prije 20 godina, dakle, odmah poslije Dejtonskog sporazuma, jer taj sporazum, odnosno Aneks 4 toliko je neefikasan, tako da je on sam po sebi stvorio da se zloupotrebljava. Prema tome, nužne su ustavne promjene ili nužna je promjena da se donese potpuno novi ustav sa stajališta onih koji BiH drže svojom državom i priznaju je kao takvu, priča Pobrić, piše Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...