TOTALNI RASPAD SISTEMA: Lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a čak ne mogu za isti stol, pogledajte šta Izetbegović kaže o sastanku s Čovićem

Jedni hoće razgovore bez posredovanja stranaca, a drugi bez međunarodne zajednice - ne žele u istu prostoriju. 

  • Politika

  • 13. Okt. 2021  

  • 9

Za HDZ BiH sastanak, za SDA - kafa u Parlamentu. Dragan Čović i Bakir Izetbegović bi se danas trebali naći u Sarajevu.

Razgovarat će o nefunkcioniranju Doma naroda. Ne funkcioniraju ni pregovori o izmjenama Izbornog zakona. 

Lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a čak ne mogu za isti stol. Jedni hoće razgovore bez posredovanja stranaca, a drugi bez međunarodne zajednice - ne žele u istu prostoriju. 

Lideri HDZ-a BiH i SDA u srijedu bi u Sarajevu trebali razgovarati o blokadi Doma naroda bh. Parlamenta. Najavio je to Dragan Čović, tvrdeći da se pokušava naći način za deblokadu vlasti. 

Preduvjet je to i za izmjene Izbornog zakona. Čović kaže - nema i neće biti suglasnosti za izmjene Ustava, osim ograničenih - za izbor članova Predsjedništva.

Predlagao je prefikse srpski, hrvatski i bošnjački.

Prefiksi su, poznato je, neprihvatljivi za SDA, kao i koncept legitimnog političkog predstavljanja, jer traže brisanje nacionalne odrednice za članove Predsjedništva.

Bakir Izetbegović čak i na susret s Čovićem gleda drugačije.

Bio sastanak ili kafa, konsenzusa - ni na vidiku. Dodik neće strance kao posrednike. Izetbegović bez stranaca ne želi u istu prostoriju. Čović balansira, ipak naginjući na stranu aktivnijeg angažmana međunarodne zajednice. A stranci - tihi. Ovih dana, čini se, radije slušaju stavove opozicije.

Opširnije u prilogu kolega sa BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...