BEOGRADSKI ADVOKAT PRECIZIRAO: “Srbija je postala sigurna kuća za ratne zločince, pogotovo one srpske nacionalnosti, EDIN VRANJ UHAPŠEN JE samo da bi…”

Pravosuđu BiH nedostupni su mnogi koji se terete za ratne zločine jer uživaju Vučićevu zaštitu

  • Društvo

  • 13. Okt. 2021  13. Okt. 2021

  • 0

- Tužilaštvo Srbije ima dokaze, ali ne radi apsolutno ništa, a na taj način štiti ratne zločince koji neometano uživaju u slobodi na teritoriji Srbije. Pa, ne otklanjaju se tako posljedice rata, nego se produbljuju, govori Aleksandar Olenik, beogradski advokat.

Pojašnjavajući razloge, ističe da političari u Srbiji igraju na kolektivnu krivicu plašeći se da bi procesuiranjem zločinaca na red mogla doći i njihova krivica.

- Ako se već provodi politika srpskog sveta i ako se govori o sukobima, onda je prosto, oni koji su već učestvovali u njima, najbolje će koristiti i za neke nove sukobe, kaže Olenik, koji smatra da je Edin Vranj uhapšen samo da bi pravosuđe Srbije napravilo predstavu i pokazalo da radi.

- I opet su uhapsili nekog ko nije Srbin i ko nije optužen za zločine nad Bošnjacima, a to pokazuje namjeru vlasti da zaštiti one koji su stvorili politiku velike Srbije, smatra.

Iako je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, nedavno uvjeravao Sergeja Brammertza, glavnog tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, da je susjedna država spremna da doprinese pomirenju u regionu transparentnom razmjenom svih optužnica za ratne zločine i informacija o istragama sa BiH, činjenice govore nešto drugo.

 To što govore zvaničnici Srbije, nema težinu, osim za ono, jedno govorim, drugo radim, a treće mislim. Srbija je postala sigurna kuća za sve ratne zločince, pogotovo one srpske nacionalnosti, kaže nam Aleksandar Olenik, beogradski advokat.

Podsjeća da je Sud BiH raspisao više od stotinu potjernica zbog ratnih zločina, među kojima su 63 osobe protiv kojih je potvrđena optužnica, dok su ostali pod istragom.

- Ima i onih koji su i osuđeni, svi slobodno žive, rade i dobijaju medijski prostor u Srbiji jer su tu sigurni zato što ih štite Vučić, Maja Popović, ministrica pravde, i Snežana Stanojković, tužilac za ratne zločine, ocjenjuje Olenik i dodaje kako je krivično djelo ne raditi svoj posao.

- Tužilaštvo Srbije mora koristiti informacije koje dobije od Tužilaštva BiH prema sporazumima koji su na snazi, ali se ne koriste, govori Olenik.

Napominje da je situacija bila nešto drugačija te da su se sporazumi i poštivali dok je tužilac za ratne zločine u Beogradu bio Vladimir Vukčević.

- Čini se da političari spremaju nove sukobe. Nacionalizmu, kakav god i gdje god da je, ishodište su rat i zločin. Mi sada imamo politiku “srpskog sveta”, što je, ustvari, politika velike Srbije, samo je Vučić drugačije zove, kaže.

Podsjeća i na to da su, za vrijeme rata u BiH, a i nešto kasnije, u Srbiji na vlasti bili skoro isti oni koji su i danas.

- Ako nekog individualno optuže, onda će u nekom trenutku i individualna odgovornost političara doći na red. Dakle, štite njih i na taj način krive cijeli narod, idu na kolektivnu krivicu, kaže Olenik za Oslobođenje.

Podsjećamo, viši sud u Beogradu donio je u ponedjeljak odluku o produženju pritvora Edinu Vranju za još mjesec. On je uhapšen 12. septembra u Srbiji pod optužbama za ratni zločin.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...