ALEKSANDAR OLENIK NAGLAŠAVA: "Navodi New Yorka Timesa upozorenje Vučiću da je prešao granice"

"Nikad se, posljednjih deset godina, SAD nisu bavile korupcijom i kriminalom na unutrašnjem planu u Republici Srbiji, nego se uvek gledalo prema spolja, prema regionu, uglavnom fokusirano prema Kosovu “, ističe Olenik.

  • Regija

  • 04. Maj 2023  04. Maj 2023

  • 0

Navodi New York Timesa u tekstu pod naslovom “Predsjednik, fudbalski huligani i kuća užasa podzemlja”, u kojem se, pored ostalog, opisuju navodno bliske veze predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa ozloglašenim vođom kriminalnog klana Veljkom Belivukom, su opomena Vučiću da je prešao određene granice, ocijenio je poslanik u Skupštini Srbije Aleksandar Olenik za Gradsku RTV.

Navodi da je riječ o najavi moguće promjene politike Sjedinjenih Američkih Država prema Vučiću, do koje, kako kaže, neće ubrzo doći. Gradska televizija se tim povodom obratila i američkim predstavnicima u regionu. Tekst New Yorka Timesa je upozorenje Aleksandru Vučiću, koji je nesporno u dobrim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama, od kojih trenutno ima podršku, ocjenjuje Olenik.

”To što je navedeno tamo, je tačno. U nekim delovima je oštro, a u nekim diplomatski objašnjeno, ali to je nešto što se znalo na prošlih dve-tri godine. Nije to ništa novo. Shvatam kao upozorenje ili najavu moguće promene politike, ali naravno, više ništa nije isto kao pre tog teksta, jer to jeste prvi put da se Vučić otvoreno kritikuje zbog kriminala i korupcije na unutrašnjem planu. Nikad se, posljednjih deset godina, SAD nisu bavile korupcijom i kriminalom na unutrašnjem planu u Republici Srbiji, nego se uvek gledalo prema spolja, prema regionu, uglavnom fokusirano prema Kosovu “, ističe Olenik.

Podsjeća da je tekst prošao veoma zapaženo, kako u regionu tako i među međunarodnim diplomatama, među kojima je, ističe, i specijalni izaslanik SAD-a James Rubin.

Gradska televizija se obratila američkim zvaničnicima u regionu – ambasadorima u Podgorici i u Beogradu, Judy Rising i Christopheru Hillu, kao i specijalnom izaslaniku za Zapadni Balkan Gabrielu Escobaru i višem savjetniku State Depratmenta Derek Cholletu  – kako bi dobila odgovore na sljedeća pitanja:

1. Da li ste pročitali jučerašnji članak u New York Timesu pod naslovom “Predsjednik, fudbalski huligani i kuća užasa podzemlja”, o navodnim bliskim vezama između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i vođe jednog od najozloglašenijih kriminalnih klanova, Velja Belivuka?

2. S obzirom na izvještavanje New York Timesa, da li će se to odraziti na vaš odnos prema predsjedniku Vučiću, kao i na vaš odnos prema državama regiona (Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Kosovo)?

Olenik, pak, ne vjeruje da će ubrzo doći do promjene odnosa SAD-a prema predsjedniku Srbije.

”Jedan deo mojih kolega političara u Beogradu, i diplomata, smatra da je to najava promene politike Amerike. Ja mislim da nije, da je to preuranjeni zaključak. Mislim da je u pitanju jedna, diplomatski rečeno, opomena. Vučić mora da završi dogovore oko Kosova, odnosno mora da sprovede ono što je dogovoreno u Ohridu, odnosno tzv. evropski plan. Zbog toga ima određeni prostor da deluje, i to zloupotrebljava, pogotovo u Crnoj Gori, ali i u Bosni i Hercegovini “, objašnjava Olenik.

Stoga, zaključuje Olenik, tekst New Yorka Timesa je opomena Vučiću da je prešao neke granice i da bi trebalo da isporuči dogovoreno bez pravljenja problema u regionu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...