SKANDAL, UŽIVO: Pupovac i Hasanbegović se posvađali zbog rečenice o Bosni i Hercegovini, pogledajte zbog čega je Hasanbegović demonstrativno napustio sjednicu…

"Vi nemate pravo imati ulogu cenzora, tumača tuđih misli", odgovorio je Hasanbegović Pupovcu.

  • Regija

  • 14. Okt. 2021  

  • 1

Na jučer održanoj sjednici saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina došlo je do rasprave između Milorada Pupovca, predsjednika Odbora, i Zlatka Hasanbegovića, potpredsjednika. Na sjednici se razgovaralo o premlaćivanju migranata na granici, a Pupovac je Hasanbegovića prekinuo nakon izjave da Hrvatska i BiH "čine jednu cjelinu". 

"Samo sam čekao da to kažete. Prekršili ste važne odredbe hrvatske državne politike", rekao mu je Pupovac. 

"Ja iznosim svoja politička stajališta, dopustite da dovršim", odgovorio je Hasanbegović, no Pupovac mu je oduzeo riječ. Dodao je kako je na raspolaganju imao pet minuta za govor, no govorio je više od 10. Tvrdi i kako Hasanbegović ne koristi službene prijevode za neke izraze poput onog za riječ "pushback". 

"Ljude koji su u imigracijskim procesima nazivate protuzakoniti migranti", kaže Pupovac. 

"Vaša riječ o tome da su Hrvatska i BiH jedinstven prostor i jedinstvena zemlja je nešto što je nedopustivo. Vi to možete misliti, ali na ovom Odboru, kada to iskažete, onda ćete dobiti odgovor", dodao je Pupovac.

"Vi nemate pravo imati ulogu cenzora, tumača tuđih misli. RH i BiH su jedna geopolitička cjelina i to je u konačnici razlog zašto nitko u ovoj zemlji ne razmišlja o stavljanju žice između RH i BiH. To je rekao i predsjednik Republike, to govori i ministar unutarnjih poslova i predsjednik Vlade. Može li netko zamisliti žicu između Imotskog, Gruda, Slavonskog i Bosanskog Broda, Gline, Velike Kladuše. Ne može!", kazao je Hasanbegović. Nakon te izjave, Pupovac ga zamolio da se drži onoga što mu je rekao o oduzimanju prava na govor. 

Pogledajte video.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...