NAZVAO GA JE „RETARDOM“ I „USTAŠKIM KLAUNOM“: Ustavni sud srušio presudu, Zlatko Hasanbegović mora vratiti sav novac...

Većina u Ustavnom sudu je, međutim, zaključila je da su i prvostepeni i drugostepeni sud pogriješili uvažavajući Hasanbegovićeve argumente.

  • Regija

  • 15. Apr. 2022  15. Apr. 2022

  • 0

Ustavni sud u Hrvatskoj prihvatio je ustavnu tužbu kolumniste Ante Tomića i njegov zahtjev da se pravomoćna presuda kojom je proglašen krivim za povredu časti i ugleda Zlatka Hasanbegovića, vrate na ponovno suđenje.

Tomić je u beogradskom listu NIN 28. januara 2016. Hasanbegovića, kao tada novog ministra kulture, opisao kao "retarda", "nemoguće biće", političkog minotaura", "ideološkog jednoroga", "ustaškog klauna", slaboumnog zagrebačkog muslimana" i "bijednika".

Hasanbegović je isticao u tužbi da autor teksta može o njegovim društvenim i političkim pogledima misliti što hoće, pa i bez ikakvih argumenata, ali ga nema pravo vrijeđati i kvalificirati na način da mu vrijeđa pravo ličnosti i nanosi neimovinsku štetu. Iako je tuženik izrazio sumnju u pretrpljene tegobe tužitelja, smatrajući postupak političkom predstavom tužitelja, sud je zaključio da već iznesene teške kvalifikacije o Hasanbegoviću opravdavaju dosuđene pravične novčane naknade.

Drugostepeni sud potvrdio je zaključke sutkinje zagrebačkog Općinskog suda Jadranke Liović Merkaš, međutim odlukom Županijskog suda poništen je dio prvostepene presude zbog kojega je Hasanbegović trebao dobiti 30.000 kuna oko 8.000 KM op. "SB") na račun odštete od Tomića te je sutkinja Županijskog suda Amalija Švegović ublažila kaznu za polovinu njenog iznosa.

Većina u Ustavnom sudu je, međutim, zaključila je da su i prvostepeni i drugostepeni sud pogriješili uvažavajući Hasanbegovićeve argumente, odnosno da nisu pomno razmotrili sve kriterije koje je nužno uzeti u obzir treba li u ovom slučaju prednosti imati ustavno pravo na slobodu izražavanja ili pak ustavno pravo na čast, dostojanstvo i ugled.

Hasanbegović Tomiću do nove presude mora vratiti 15.000 kuna (oko 4.000 KM, op. "SB"), koje je dobio u ime duševnih boli, i 7.700 kuna (oko 2.000 KM, op. "SB") sudskih troškova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...