PRINC WILLIAM ZABRINUT: Kritike uputio zbog svemirskog turizma, poručivši da se najveći svjetski umovi trebaju…

Vojvoda, koji je intervjuisan o klimatskim promjenama, uoči svoje prve dodjele nagrade Earthshot, rekao je: "Trebamo neke od najvećih svjetskih umova usredotočene na pokušaje popravljanja ovog planeta, a ne na pronalaženje sljedećeg mjesta za život."

  • Svijet

  • 14. Okt. 2021  

  • 2

Vojvoda od Cambridgea kritikovao je svemirsku utrku i svemirski turizam, poručivši da se najveći svjetski umovi trebaju usredotočiti na pokušaj popravljanja stanja na Zemlji.

Williamove riječi, u intervjuu za BBC Newscast, emitirane su dan nakon što je njegov imenjak William Shatner, ikona Zvjezdanih staza ušao u historiju postavši najstarija osoba u svemiru.

Devedesetogodišnji glumac, poznat po ulozi kapetana Kirka, poletio je u srijedu iz pustinje u Teksasu u raketi koju je izradila svemirska kompanija Blue Origin osnivača Amazona Jeffa Bezosa.

Vojvoda, koji je intervjuisan o klimatskim promjenama, uoči svoje prve dodjele nagrade Earthshot, rekao je: "Trebamo neke od najvećih svjetskih umova usredotočene na pokušaje popravljanja ovog planeta, a ne na pronalaženje sljedećeg mjesta za život."

Upozorio je i da summit Cop26, na kojem će se svjetski lideri okupiti u Glasgowu krajem mjeseca, ne bi trebali obilježiti "pametni govori, pametne riječi, ali nedovoljno akcije".

"Mislim da je ključno za COP da vrlo jasno i vrlo iskreno kaže koji su problemi i kakva će rješenja biti", rekao je.

Vojvoda je izrazio svoju zabrinutost zbog porasta tjeskobe zbog klimatskih promjena kod mladih ljudi te rekao da bi bila "apsolutna katastrofa" da njegov najstariji sin, princ George, mora govoriti o istom pitanju za 30 godina, kad će biti prekasno.

William je dodao da je njegov otac, princ od Walesa, koji je poznat po dugogodišnjoj predanosti zelenim pitanjima, imao "stvarno teške početke" kada je prvi put počeo govoriti o klimatskim promjenama, prenosi Index.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...