ALBIN KURTI OGOLIO VUČIĆA: ""Beograd posmatra stvarnost na šovinistički način, neka promjeni..."

Naveo je da je Srbija, "prema međunarodnim organizacijama, nažalost prilično visoko kada je riječ o korupciji i organizovanom kriminalu".

  • Regija

  • 14. Okt. 2021  

  • 0

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti izjavio je danas u Skoplju da Priština nije izvor destabilizacije, ali da neke nelegalne strukture Srbije, koje finansira vlada u Beogradu, pokušavaju da destabilizuju Kosovo kako bi pokazale da nije funkcionalna država.

"Kosovo nije izvor destabilizacije. Kada god djeluje naša policija, imate bezbjednost i sigurnost. Više od 13.400 privremenih tablica je stavljeno na srpska vozila na našim graničnim prijelazima i nije se dogodio nijedan incident za 13 dana. Gdje je naša policija, nema incidenata", rekao je Kurti novinarima.

Povodom jučerašnjih sukoba Srba iz Kosovske Mitrovice i kosovske policije, Kurti je rekao da Beograd "treba da promijeni naočale" kako bi prestao da posmatra stvarnost na šovinistički način.

"Mislim da oni imaju pogrešne naočare kada posmatraju stvarnost. Ako bi stvarnost posmatrali bez nacionalističko-šovinističkih naočala, mogli bi da vide istinu. A istina je da se nova demokratska vlada na Kosovu beskompromisno bori protiv korupcije", kazao je Kurti u Skoplju, gdje je učestvovao na Samitu Zapadnog Balkana.

Naveo je da je Srbija, "prema međunarodnim organizacijama, nažalost prilično visoko kada je riječ o korupciji i organizovanom kriminalu".

"Mislim je da naša borba protiv korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu vjerovatno zabrinula neke ljude u Beogradu. Ali to nije naš problem, nego njihov", rekao je Kurti.

Kosovski premijer je kazao i da srpski i albanski kriminalci "savršeno sarađuju" na teritoriji Kosova, da policija mora da se bori protiv tih grupa i da njena jučerašnja akcija ne smije da se politizuje.

"To je bila dobro pripremljena policijska operacija protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja, sprovedena nakon intenzivne istrage. Uhapšene su osobe različite etničke pripadnosti, a različite etničke pripadnosti su i policajci, sudije i tužioci koji su naredili i sproveli akciju", naveo je Kurti.

On je rekao da "nemaju dobre namjere" i da "ne opisuju dobro situaciju" svi koji pokušavaju da daju nacionalnu konotaciju toj akciji ili da je politizuju.

"Ovo nema nikakve veze sa etničkom pripadnošću kriminalaca, već isključivo sa borbom protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja", kazao je Kurti.

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice jučer ujutru su izbili sukobi lokalnih Srba i kosovske policije, koja je navela da su njeni pripadnici došli na sjever Kosova radi sprečavanja šverca robe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...