VUČIĆEVA SLAMKA SPASA I OČAJNI KURTI: Ovo je prava pozadina opasnog igrokaza na Kosovu!

U svemu ne treba zaboraviti da je sjever Kosova zapravo ne samo moneta za "potkusurivanje" u političkim borbama Srbije i Kosova te Zapada i Rusije, nego da je to i jedna tamna zona kriminala, svojevrsni mafijaški limb, u kojoj vrlo dobro i složno funkcioniraju i surađuju i albanski i srpski i drugi kriminalci.

  • Mini market

  • 15. Okt. 2021  15. Okt. 2021

  • 0

Piše: VLADO VURUŠIĆ ("JUTARNJI LIST")

Na Kosovu ništa novo. Opet je napeto i opet se napadno trubilo u ratne trube. Nije prošlo dva tjedna od "rata auto tablicama", a na sjeveru Kosova opet predstava koja ima dva tamošnja lidera - kosovski premijer Albin Kurti i još više srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić - koriste se kroz sve mjere i za vlastite potrebe te šepurenje i pozicioniranje uoči skorog sastanka dvojice čelnika u Bruxellesu.

NADMUDRIVANJE VUČIĆA I KURTIJA

Opasni je to igrokaz iza kojeg stoji borba za ideju o Zajednici srpskih općina ili protiv nje te Vučićeva poruka Bruxellesu da on, nakon razočaranja koje je doživio na nedavnom summitu Zapadni Balkan -EU na Brdu kod Kranja, bira - ili makar time prijeti - rusku stranu , na veliko kremaljsko oduševljenje, a Moskva neće propustiti takvu šansu. Albin Kurti je pred skorim lokalnim izborima, na kojima navodno ne stoji najbolje, pa mu trebaju ovakve akcije da pokažu svoje mišiće. On također želi potpunu političku kontrolu nad Kosovom te misli da će tada imati odriješene ruke i lakšu poziciju u odnosima sa Zapadom.Ne, i Vučić želi da se u općinama sa srpskim većinom dobiju njegovi puleni iz Srpske liste slušaju ga ovakav incident da bi i on ostvario pozitivan rezultat i porazio jednu drugu Srbe s Kosova koji su mu u oporbi i koje on ne kontrolira, poput Rade Trajković iz Gračanice. Osim toga, on za otprilike šest mjeseci ima cijelu hrpu izbora - predsjedničkih, parlamentarnih i lokalnih - te mu ovo dodatno koristi da nagazi oporbu u Srbiji, proglasi je izdajničkom i sebe predstavi kao jedini vrh za Srbiju. Tako je tajming novih napetosti od koristi i Kurtiju i Vučiću.

Nadalje, Kurti ovakvim akcijama zapravo šalju poruku da to može, da vjerojatno za to ima barem prešutnu podršku zapadnih ambasada te ono najvažnije: želi pokazati da ima (ili želi) kontrolu nad cijelim Kosovom, pa i nad dijelom gdje su Srbi većina i koje je Vučić "odredio" kao granice svoje nove Republike Srpske, što je zapravo i cilj ideja o Zajednici srpskih općina. Vučiću takve napetosti trebaju da kaže "vidite što nam rade, dajte mi naš-moj komadić Kosova", a Kurtiju da je spreman na sve kako bi to onemogućio. U Prištini za taj prijedlog ne želje niti čuti jer im je jasno da takvo što vodi ka "bosnizaciji" ili čak "ukrajinizaciji" Kosova, odnosno njegovoj federalizaciji. To znači da bi Srbi s Kosova, zapravo Beograd,imali mogućnost spriječiti normalno funkcioniranje kosovske države i odbaciti bilo kakav važan strateški plan, poput članstva u NATO-u, kao što sada Milorad Dodik čini u BiH. Vučiću je ovo posljednja slamka spasa nakon što mu je propala ideja o "korekciji granice" koju je dogovarao s nekadašnjim kosovskim predsjednikom Hashimom Thaçijem. Naime, koliko je god Vučić govorio da se u Bruxellesu vode pregovori o statusu Kosova, na vrijeme samo zavarava i tješi vlastitu javnost budući da bi vrlo dobro znao da se ti razgovori upravo zato i naglašeno zovu "dijalogom" jer je status Kosova riješen - oni su neovisna država i sada se samo trebaju usuglasiti normalizacija odnosa dviju država prije njihova međusobnog priznanja, što je uvjet za članstvo u EU. Vučić je svjestan da bi ga mogao koštati samo pozicije, nego i onoga do čega je njemu najviše stalo - "pole positiona" u srpskom Panteonu.

UZDAJ SE  SE I U SVOJE RUSE

S druge strane, sve više igra na ruskoj karti jer mu je do EU još predaleko (ništa prije 2030., a možda i puno kasnije), što mu je i izravno rečeno nedavno u Sloveniji. Stoga se mirne duše mogu prepustiti Rusima, za što uglavnom i ima podršku većine Srba i svojih birača koji su proruski nastrojeni. Rusija ga podržava za Zajednicu srpskih općina jer time dobiva još jednu nedjelotvornu balkansku državu, a to je i slično onome što zapravo žele ostvariti u Ukrajini na teritorijima pobunjenih paradržavnih tvorevina u Donbasu. I Vučiću i Putinu odgovara da Kosovo bude zamrznuti sukob jer Vučić može stalno koristiti kao hranu za unutarnju uporabu i održavanje samoga sebe na vlasti, a Rusija će omogućiti da bude prisutna na ovom prostoru, makar kao stalni destabilizator situacije kako to već godinama radi u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini. Vučić pompozno i ​​patetično prijeti NATO-u te proziva čelnike vodećih zemalja EU, SAD i Veliku Britaniju. Mediji kojima upravlja osobno pišu da je Kurti najnoviju akciju na sjeveru Kosova izvijestio uz podršku Britanaca i hvale se - po onoj "doći će moj stariji brat" - da su Rusi poslali, šalju ili će poslati svoj suvremeni proturaketni sustav Pancir 1 u Srbiju da će Moskva vojno pomoći Beogradu. Doduše, iako je podigao Vojsku Srbije, Vučić ipak zna da ne bi smio prijeći "crvenu liniju" jer, prvo, prema Kumanovskom sporazumu iz 1999. godine srpska vojska ne smije se prići preblizu kosovskoj granici, a pogotovo je ne smije se prijeći. Stoga je - zasad - teško vjerovati da bi on riskirao sukob s NATO -om,
Ne, u svemu tome ne treba zaboraviti da je sjever Kosova zapravo ne samo moneta za "potkusurivanje" u političkim borbama Srbije i Kosova te Zapada i Rusija, nego da je to i jedna tamna zona kriminala, svojevrsni mafijaški ud, u kojem je vrlo dobro i složno funkcionira i surađuje i albanski i srpski i drugi kriminalci. Ovo sigurno neće biti posljednja napetost na Kosovu jer ona odgovara i jednima i drugima, ali to samo znači da se EU i SAD moraju trgnuti i reagirati jer koliko god sada to izgledalo nemoguće, samo bi još trebalo da bukne sukob, a teško da bi on ostao samo u granicama regije bez miješanja sa strane.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...