JEZIVO OTKRIĆE MIJENJA SVE: Slučajno iskopan predmet star 1.500 godina, a kada su stručnjaci shvatili o čemu se radi – uslijedio je šok…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 18. Okt. 2021  

  • 2

Naša današnja priča vodi vas u Izrael. Tamo je, naime, otkriven predmet uzbudljive prošlosti. Bronzani amulet, dugačak osam i širok četiri centimetra, iskopan je na području drevnog židovskog naselja Arbela.

Predmet je predan Eitanu Kleinu, arheologu zaposlenom u Izraelskom ministarstvu starina. On i kolege su, proučavajući artefakt, došli do senzacionalnog otkrića.

Amulet je star oko 1.500 godina, nastao u vrijeme kad je ova regija bila pod bizantskom upravom. Premda je ispisan slovima grčkog alfabeta, ona tvore riječ “IAWΘ”, što je jedan od oblika imena Jahve.

“Amulete ovog tima u prošlosti su najčešće nosili kršćani i gnostici, no s obzirom na njegov natpis i činjenicu da je pronađen u blizini drevne sinagoge, s priličnom sigurnošću možemo zaključiti da je nekoć visio oko vrata Židova”, objašnjava Klein, dodajući kako je riječ o tzv. zaštitnom amuletu. Vjerovalo se da je štitio vlasnika od demona i urokljivog oka.

Na jednoj njegovoj strani prikazan je konjanik s nekom vrstom aureole iznad glave i kopljem u ruci: oružjem prijeti ženskoj figuri, koja leži na tlu. Na drugoj je strani izrezbareno oko, probijeno strijelom te okruženo lavovima, zmijama, škorpionima i pticama zastrašujućeg izgleda. “Prema drevnom praznovjerju, raširenom u regiji, urokljivim okom nazivamo vradžbinu zlih čarobnjaka, koja putem jednog pogleda ljudima donosi bolesti, siromaštvo i nesreću. Strijela i opasne životinje uništavaju razornu moć ovog oka, dok ženska figura kojoj konjanik prijeti predstavlja jednog od demona iz grčke mitologije”, ispričao je Klein, dodajući kako amulet datira iz talmudskog perioda židovske povijesti, kad su tradicionalna teologija i zakoni formalizirani u zbirci pisanih djela poznatoj kao Talmud. Sinagoga u čijoj je blizini pronađen često se spominje u povijesnim izvorima iz ovog razdoblja.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...