TAMAN KAD SE MISLILO DA NE MOŽE GORE: Cijene nafte nezaustavljivo rastu, barel godinama nije bio ovako visoko...

Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je i prošle sedmice, šeste zaredom, dosegnuvši novu najvišu razinu u tri godine, jer se očekuje da će potražnja i dalje jačati, dok je ponuda ograničena.

  • Ekonomija

  • 18. Okt. 2021  

  • 0

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 3 posto, na 84,85 dolara, novu najvišu razinu u tri godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 3,5 posto, na 82,28 dolara, najvišu razinu od oktobra 2014. godine.

Podršku cijenama pruža jačanje potražnje za naftom, ali i ostalim energentima zbog oporavka svjetske ekonomije, dok najveći proizvođači "crnog zlata" drže relativno ograničenu proizvodnju.

U takvim uvjetima Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procijenila je da će prebacivanje proizvođača struje i teške industrije sa skupog plina na naftu povećati potražnju za pola miliona barela dnevno.

Agencija je u redovnom mjesečnom izvještaju podigla procjenu rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj godini za 170.000 barela dnevno, na 5,5 miliona barela dnevno.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine više od 50 posto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka ekonomija, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...